Andrew Lloyd Webber 70 éves

Édesapja zeneiskolai igazgató, egyházi zeneszerző és templomi orgonista, édesanyja zongoratanárnő, bátyja csellóművész. Andrew Webber hároméves korától tanul hegedülni, két év múlva már zongorázik is és később a trombitálás tudományát is elsajátítja. A zenekedvelő család tágas lakásában négy zongora és egy elektromos orgona volt található. No meg egy tucat macska. Talán a macskák ihlették meg sok-sok év múlva, egyik legnagyobb sikerű darabjának, a Macskáknak a megírására.

____________

Szülinapi Webber-buli:

_______________

Az ifjú Andrewről nem dőlt el rögtön, hogy muzsikus lesz, vagy történész. Egy időben jobban érdekelték a romok és emléktárgyak, mint a muzsika. Aztán mindezt háttérbe szorította a zene. Első szerzeményét 9 éves korában írta. Három évvel később szüleitől kapott egy bábszínházat, melynek bábuival zenés darabokat játszott el, és ezekhez a muzsikát maga komponálta.
Tizennégy éves, amikor ösztöndíjat nyer a Londoni Westminster Schoolba, és itt a viktoriánus épületekről szóló dolgozata olyan jól sikerült, hogy ösztöndíjat nyer Oxfordba. Itt folytatja tanulmányait, de közben nem hanyagolja el a muzsikát.

Ezekben az években iskolatársainak többsége az akkoriban feljövő Beatlesért rajong és a mindinkább divatba jövő rockért és popért. Andrew ezeket a műfajokat is kedveli, de igazából a dallamos muzsika híve és mindinkább látogatja a musicalt játszó színházak előadásait. Közben megismerkedik a szintén Oxfordban tanuló fiatal joghallgatóval Tim Rice-val, aki ugyan életében még soha nem látott musicalt, mégis régi vágya, hogy szöveget írjon egy zenés darabhoz. Kettőjük találkozása sorsforduló mindkettőjük életében, noha első közös művük, amely egy Viktória-korabeli jótékony emberbarátról szól, soha nem kerül színre. A kudarc azonban egyikük kedvét sem veszi el, és 1967-ben színpadra kerül első sikeres művük, melyeket még sok követ.

_______________

Andrew Lloyd Webber műveiből játszik a Special Broadway Mashup

_______________

Jön az új Webber-musical 2018 szeptemberében Budapesten:

Másfél éve Londonban bemutatták a „School of Rock” című musicalt, hatalmas sikerrel, és a bemutató lázában Szirtes felvetette Webbernek, hogy hadd csinálja meg Budapesten a darabot. Visszakérdezett Webber, hogy mikorra tervezné. 2018 őszén meg tudná csinálni – válaszolta. Erre azt mondta Webber, hogy akkor ti lesztek a következők Európában.

Az ATVzrt felvétele. 2017. július 3.

_______________

Jézus Krisztus Szupersztár

Az Abonyi Muzsikáló Gyermekekért Alapítvány Bihari Színkörének bemutatója előtt. A JÁSZSÁGI TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ felvételei.

_______________

Az Operaház fantomja

________________________

A. L. Webber: Evita – musicalbemutató

Budapesti Nyári Fesztivál

________________________

Csonka Zsuzsanna: A. L. Webber – Macskák /Cats/ – Music of Night

_____________________

Webber-interjúkból:

 

(Szöveg forrása: Port.hu)