165 éve mutatták be a Traviatát

165 éve ezen a napon mutatták be Giuseppe Verdi Traviata című háromfelvonásos operáját. Az 1853-as velencei bemutató másnapján így írt Verdi: „A Traviata tegnap este meg bukott. Nem tudom, ki a hibás érte, én vagy az énekesek.

Az idő majd eldönti.” Eldöntötte.

Ifj. Alexandre Dumas 1848-ban adta ki La dame aux camélias (A kaméliás hölgy) című regényét, melynek főszereplőjét, Marguérite Gautiert az 1847-ben elhunyt Marie Duplessis-ről (eredetileg Alphonsine Plessis) mintázta. Dumas közel egy évig folytatott viszonyt Marie-val húszéves korukban. Saját regényéből színdarabot is írt, ennek a Vaudeville Théâtre beli prömierjét látta Verdi Párizsban. (Marie Duplessis valóban mindig egy szál kaméliával vagy kaméliacsokorral a kezében jelent meg a párizsi szalonokban, bálokon.) 

1852 végén a zeneszerző megkérte Piavét, készítsen a darab alapján librettót, mert operát akar írni belőle. A bemutató bukást hozott, mert a közönség számára szokatlan volt a kortárs környezetbe helyezett cselekmény, s az énekesek is hagytak kívánnivalót maguk után.

Hatalmas merészség volt az 1850-es években Verditől, hogy kortárs színdarabot zenésített meg, egy olyan nőről, akinek életvitele igen távol állt az operába járó közönség akkori társadalom-felfogásától. Nem szabad elfelejteni, hogy az özvegy komponista ekkoriban vidéki birtokán együtt élt Giuseppe Strepponi énekesnővel, s ezt a vadházasságot sem nézte jó szemmel a közvélemény. 

A következő évben a szintén velencei Teatro Gallóban már az 1700-as évekbe helyezték a darabot, s Verdi néhány számot korrigált. A Traviata ezután a világ operaházainak egyik legjátszottabb műve lett. (A ‘Traviata’ szó jelentése: ‘útról letért’. Verdi operájában Violetta Valery néven szerepel.)

Magyarországon 1857. november 10-én mutatták be először a Nemzeti Színházban.

 

Verdi: Traviata – Germont áriája („Di Provenza il mar, il suol”) • Germont – Melis György • Alfréd: Horváth Bálint

Verdi: Traviata – Violetta nagyáriája / Sempre libera – Pitti Katalin

A Traviata ősbemutatójának plakátja
A Traviata ősbemutatójának plakátja