Margaret Knight, a papírtáskák királynője

180 éve született Margaret Knight (1838–1914) amerikai feltalálónő, akit a női Thomas Edison-ként is emlegetnek.

 27 szabadalmát tartják számon, mégpedig a legváltozatosabb területeken: találhatók közöttük textil- és cipőipari gépek, háztartási eszközök, sőt, még egy tolattyús szeleppel rendelkező gépkocsimotor is. Legsikeresebb találmánya egy olyan gép volt, amely négyszögletes fenekű, papír bevásárló táskák gyártására szolgált. Ezek az erős kartonból készült reklámhordozó tasakok ma is elterjedtek. A kelendő termékre hamarosan gyárat alapított, amelyet azután sikerrel működtetett.

12 évesen egy textilgyárban szemtanúja volt egy balesetnek, a hasonló esetek elkerülésére kitalált egy szerkezetet, amely azonnal leállítja a gép működését, ha valami megakad benne. Következő komoly találmánya a laposfenekű papírzacskó készítésére szolgáló gép volt.

A prototípust egy műhelyben készítette el, ahol egy Charles Annan nevű férfi ellopta és saját nevén szabadalmaztatta. Margaret pert indított, amelyet megnyert és a szabadalom 1871-ben az ő nevére került. Bostonban saját műhelyt vásárolt, ott dolgozta ki ötleteit. Élete során több mint száz találmánya volt és 27 szabadalom van a nevén. 2006-ban beválasztották a National Inventors Hall of Fame tagjai közé.  

 

 

 
 
Margaret Knight papírhajtogató gépe
Margaret Knight papírhajtogató gépe