Elhunyt Kallós Zoltán

Kallós Zoltán (Fotó: Csudai Sándor)Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő.

1926. március 26-án született Erdélyben, a Kolozs megyei Válaszúton. Ő az erdélyi magyarság emblematikus személyisége, az erdélyi magyar népzenei és néptánc mozgalom elindítója és szakmai megalapozója.

 

Népzenei könyvei és lemezei a moldvai, gyimesi, kalotaszegi és mezőségi magyarság meghatározó forráskiadványai. Az 1992-ben létrehozott Kallós Zoltán Alapítvány égisze alatt működik a Kallós Zoltán Művelődési és Oktatási Központ, ahol a szórványvidék 38 településéről származó 120 gyermek anyanyelvi oktatási zajlik bentlakásos rendszerben. Szintén az alapítványhoz kötődően avatták fel 2010-ben a páratlanul gazdag Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot, amely az általa gyűjtött mezőségi, kalotaszegi és erdélyi szász népviseletek és használati tárgyak több ezer darabból álló gyűjteményének ad otthont.

 

 

Balladák filmje • erdélyi filmszociográfia ; 1983–88; Gulyás Gyula és Gulyás János filmje
Kallós Zoltán erdélyi folklorista portréján keresztül az élő folklór (bemérés, csíksomlyói búcsú, énekesek, balladamondók) Ceaușescu Romániájában. Két részben.

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/02/elhunyt-kallos-zoltan/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Évforduló, KULTÚRA, NAGYVILÁG, Népművészet, VIDEÓK, Zene // Elhunyt Kallós Zoltán

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma