Meghalt France Gall

Ahogy írtuk: októberben ünnepelte 70. születésnapját France Gall francia énekesnő, az 1960-as években népszerű yé-yé stílus képviselője, az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese. Híres számai a Viaszbaba, rongybaba (Poupée de cire, poupée de son); az Ella, elle l’a…

A számos sorscsapás sújtotta énekesnő 70 évesen halt meg vasárnap Párizsban a rákkal vívott kétéves küzdelem után. 

France Gall 1947. október 9-én született Párizsban. Tizenötévesen abbahagyta iskolai tanulmányait, és megkezdte énekesi pályafutását. Apja, Robert Gall dalszövegeket írt Charles Aznavournak, és már korán támogatta lánya zenei karrierjét, kezdetben maga is írt dalokat France-nak. 

France Gall később megismerkedett Serge Gainsbourg-ral, a francia sanzon fenegyerekével, aki a Lolitát látta benne. Erotikus utalásokkal teli dalokat írt neki, köztük a Poupée de cire, poupée de son-t (Viaszbaba, rongybaba), amellyel a szőke énekesnő Luxembourg színeiben megnyerte az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivált.

 

A szám óriási sikert aratott egész Európában, öt nyelven vették fel, és más előadók is feldolgozták, magyarul Viaszbaba címmel Toldy Mária adta elő.

Gainsbourg-ral közös munkájuk a Laisse tomber les filles, amelynek angol nyelvű feldolgozása Chick Habit címen például Quentin Tarantino Halálbiztos című filmjéből lehet ismerős.

 

 

Az Euróvíziós Dalfesztivál után Gall egy német lemezkiadóval írt alá öt évre szóló szerződést, ezért 1966 és 1972 között németül énekelt, legismertebb német nyelvű slágerei közé tartozik az Ich liebe dich, so wie du bist, a Kilimandscharo, a Zwei Apfelsinen im Haar és az Ein bisschen Goethe, ein bisschen Bonaparte

Legnagyobb sikereit azokkal a dalokkal aratta, amelyeket Michel Berger írt neki, köztük az Ella, elle l’a vagy a Tout pour la musique.

 

 

Gall és Berger 1976-ban házasodott össze, a férfi 1992-ben, 44 évesen halt meg szívrohamban. Öt évvel később elhunyt két gyermekük közül a 19 éves Pauline is, aki cisztás fibrózisban szenvedett. 

A sorscsapásokat az énekesnő nehezen heverte ki, és csak ritkán lépett fel a nyilvánosság előtt. Gall 2015/16-ban tért vissza sikeresen a Résiste-tel, egy 1981-es slágerének címét viselő musicallel, amelynek 350 ezer nézője volt Franciaországban, Svájcban és Belgiumban, és olyan dalokból áll, amelyeket ő és a férje írt és adott elő, mint az Aime-la vagy Tout pour la musique című világslágerek.

 

Sztori:

1965-ben Nápolyban egy fiatal francia énekes, France Gall képviselte Luxembourgot a dalfesztiválon egy nagyon modern dallal, a Poupée De Cire, Poupée De Son (Viaszbaba, rongybaba) című dallal, amit a híres és megosztó művész, Serge Gainsbourg szerzett.

A főpróbák alatt France-t kifújolta a helyi közönség és a RAI nagyzenekara, így nagyon harcolnia kellett magával azért, hogy egyáltalán színpadra állhasson a döntő estéjén. Amikor befejezte a dalát a versenyen és lement a színpadról, tisztában volt azzal, hogy nem nyerhet, de még a végső helyezése sem érdekelte.

A fogadóirodák oddszai ellenére végül ez a dal nagy meglepetésként nyert, de ahelyett, hogy óriási ünneplés és boldogság övezte volna az énekesnőt, a karrierjének egyik legszomorúbb estéjét kellett átélnie. Miután bejelentették, hogy megnyerte a versenyt, France felhívta a vőlegényét, az 1970-es francia idol Claude Françoist a jó hírrel, aki ahelyett hogy együtt örült volna jegyese győzelmének, inkább szakított vele. Ráadásul a brit versenyző, Kathy Kirby, aki a fogadóirodák kedvence volt, lekevert France-nak egy nagy pofont. A brit énekes egy boldog második helyezett helyett egy irigy vesztesként könyvelte el magát.

Így nem is csoda, hogy amikor France-nak újra színpadra kellett állnia a műsor végén hogy elénekelje a győztes dalt, a könnyei egyáltalán nem az örömtől voltak a szemében.

Annak ellenére hogy France Gall befejezte a karrierjét pár évvel később, még mindig nagyon népszerű Franciaországban, és a győztes dalt – ami egy borzalmas karrierindító is volt egyben – máig az egyik legjobb eurovíziós dalként jegyzik. (eschungary)

 

 

 

További hasonló témájú videók