France Gall 70 éves

France Gall francia énekesnő az 1960-as években népszerű yé-yé stílus képviselője, az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese. Híres számai a Viaszbaba, rongybaba (Poupée de cire, poupée de son); az Ella, elle l’a…

https://www.youtube.com/watch?v=dMCF59X3S0s

Sztori:

1965-ben Nápolyban egy fiatal francia énekes, France Gall képviselte Luxembourgot a dalfesztiválon egy nagyon modern dallal, a Poupée De Cire, Poupée De Son (Viaszbaba, rongybaba) című dallal, amit a híres és megosztó művész, Serge Gainsbourg szerzett.

A főpróbák alatt France-t kifújolta a helyi közönség és a RAI nagyzenekara, így nagyon harcolnia kellett magával azért, hogy egyáltalán színpadra állhasson a döntő estéjén. Amikor befejezte a dalát a versenyen és lement a színpadról, tisztában volt azzal, hogy nem nyerhet, de még a végső helyezése sem érdekelte.

A fogadóirodák oddszai ellenére végül ez a dal nagy meglepetésként nyert, de ahelyett, hogy óriási ünneplés és boldogság övezte volna az énekesnőt, a karrierjének egyik legszomorúbb estéjét kellett átélnie. Miután bejelentették, hogy megnyerte a versenyt, France felhívta a vőlegényét, az 1970-es francia idol Claude Françoist a jó hírrel, aki ahelyett hogy együtt örült volna jegyese győzelmének, inkább szakított vele. Ráadásul a brit versenyző, Kathy Kirby, aki a fogadóirodák kedvence volt, lekevert France-nak egy nagy pofont. A brit énekes egy boldog második helyezett helyett egy irígy vesztesként könyvelte el magát.

Így nem is csoda, hogy amikor France-nak újra színpadra kellett állnia a műsor végén hogy elénekelje a győztes dalt, a könnyei egyáltalán nem az örömtől voltak a szemében.

Annak ellenére hogy France Gall befejezte a karrierjét pár évvel később, még mindig nagyon népszerű Franciaországban, és a győztes dalt – ami egy borzalmas karrierindító is volt egyben – máig az egyik legjobb eurovíziós dalként jegyzik. (eschungary)

 

 

További hasonló témájú videók