Dunszt-estek – A kritikus képzőművészet

A dunszt.sk kulturális magazin tavalyi esti beszélgetésein a művészet világába nyerhettünk betekintést. 2017. november 30-án a vendégek: Nagy Csilla képzőművész és Németh Ilona képzőművész, egyetemi tanár. A beszélgetést Csanda Máté művészettörténész vezette a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában.

»Németh Ilona és Nagy Csilla. Két kortárs (valódi értelemben kortárs) képzőművész. Mindketten a szabad művészetek doktorai, ráadásul ha más-más formában és keretek közt is, de mindketten tanították-tanítják is a képzőművészetet (a képzőművészetről való gondolkodást).

Amiről beszélgetünk: kinek, milyen közönségnek alkot a ma képzőművésze? Egyáltalán, miről (mi mindenről) beszélünk, amikor képzőművészetről beszélünk? Hányféle tere, terepe, bugyra, rétege és szeglete van ennek a világnak? Kik alakítják, kik a szereplői? Miféle látható-láthatatlan hierarchiák szövik át ezt a játékteret? Hol mindenhol „történik” a képzőművészet? Miért érezzük sokszor blöffnek mindazt, ami kortárs képzőművészet címkéje alatt történik?

Szó lesz majd konkrét munkákról, művekről, projektekről, stiláris, konceptuális és értékrendbeli preferenciákról – meg úgy általában, a képzőművészként-való-létezés örömökkel, nyűgökkel és kihívásokkal teli mindennapjairól. Mit jelent a képzőművészet, a képzőművészet nyelvén való gondolkodás manapság, a szélessávú mobilinternet, a felhő alapú virtualitáas, a VR, a kiterjesztett valóság, az Instagram, a Youtube és a Pinterest korában? Mi a tétje a képzőművészetnek (túl azon, hogy újabb és újabb látványokat, artefaktumokat, exponátumokat hoz létre)? Hogyan, mikor, milyen nyelven, milyen horizontok felől beszél(het)ünk a képzőművészetről? Egyáltalán van-e nyelvünk a művészetekhez való közeledésre – vagy csak lájkoljuk a látványokat? Elképzelhető, hogy sokszor csak a kérdéseink rosszak – és jobb, precízebb kérdésekre jobb és precízebb válaszokat kapnánk? Na és melyek a legmakacsabb, legidegesítőbb mítoszok és szetereotípiák, amelyek a kortárs képzőművészet fogalmához, gyakorlatához kapcsolódnak? Mennyiben igazak? Honnan hozzuk, és mi táplálja őket?«

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/01/dunszt-estek-a-kritikus-kepzomuveszet-1/trackback/

Most itt van: Home // Előadás, ESEMÉNY, Képzőművészet, KULTÚRA // Dunszt-estek – A kritikus képzőművészet

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma