Címzett ismeretlen

Január 28-án, vasárnap 15:00 órától Kathrine Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen című levéldrámájának adaptciója a komáromi Jókai Színházban. Az előadás után közönségtalálkozó!

Kathrine Kressmann Taylor levéldrámája két fiatalember levelezésén keresztül a a hitleri Németország működésmódját mutatja meg. Kathrine Kressmann 1937-38-ban írta meg a művét, amely első változatában egy folyóiratban jelent meg az Egyesült Államokban, jó egy esztendővel a II. világháború előtt. A levélregény egy hónapokra elhúzódó fiktív levélváltás két fiatalember között. E leveleket Los Angelesben, illetve Németországban írják, 1932 és 1934 között. A két barát egyike Eisenstein, a német-zsidó, amerikai képkereskedő, a másik egykori üzlettársa, Schulse, aki 1932-ben, miután Amerikában meggazdagodott, visszatér Németországba. Levelezésükből olyan pontos képet kapni a náci propagandagépezet természetrajzáról, olyan, utólag hitelesnek mondható leírást az emberlélek-nyomorításról, hogy szeretik emiatt látnoknak nevezni és Orwellhez hasonlítani Kressmannt, aki mellesleg még Európában sem járt akkor, mikor ezt írta, nemhogy Németországban. Voltak Berlinben élő ismerősei, akiktől kapta a híreket, olvasta az amerikai újságokat – ennyi.

A levélváltás megmutatja, miként zúz szét egy barátságot a XX. század legsötétebb időszaka.

Eisenstein a leveleivel bizonyítja, hogy a náci Németországban egy levélváltás is halálos kimenetelű lehet. A dráma elénk tárja a nácizmus rafinált mechanizmusát.

A könyvet számtalan nyelven – a katalántól a portugálig – kiadták, a világ számos színházában előadták.

Majorfalvi Bálint filmes ajánlója.

Az előadás időtartama: 1 óra szünet nélkül.

Szereplők:

  • Max – Tóth Tibor
  • Martin – Rancsó Dezső m. v.

Rendező: Harsányi Sulyom László m. v.

A levéldrámát Upor László fordította

__________________

 

További hasonló témájú videók