20 éves a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja

Voigt VilmosSuperstitio brukenthaliana • Elhangzott  „A népi vallásosság közép-európai kontextusban – Etnológiai és folklorisztikai aspektusok” című konferencia második napján. 

 
Voigt Vilmos

Voigt Vilmos

 

A komáromi Etnológiai Központ 20 évvel ezelőtt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet részlegeként jött létre. Az évforduló alkalmat kínált arra, hogy az Etnológiai Központ kutatási prioritásainak egyik legfontosabbika, a népi vallásosság vizsgálatának időszerű kérdései megtárgyalásra kerüljenek. Az Etnológiai Központ és a Selye János Egyetem által szervezett nemzetközi konferenciára 2017. október 27–28-án, az egyetem Konferenciaközpontjában került sor. (PROGRAM)

A hat országból (Csehországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából) érkezett kutatókat a Selye János Egyetem rektora, Juhász György köszöntötte, majd Liszka József beszélt a mostani konferencia gondolata megszületésének körülményeiről, nemzetközi keretekbe ágyazásának fontosságáról.

A pozsonyi Tatiana Bužeková és a szegedi Povedák István plenáris előadása és az azokat követő vita után, a rákövetkező másfél nap alatt 18 referátum hangzott el (magyar, szlovák, cseh és német nyelven) a népi vallásosság kutatásának különféle aspektusairól. A konferencia alkalmat adott arra is, hogy a résztvevők megemlékezzenek az Etnológiai Központ megalapítása 20. évfordulójáról is.

Az előadásokat a feldolgozás sorrendjében tettük közzé.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/12/20-eves-a-forum-kisebbsegkutato-intezet-komaromi-etnologiai-kozpontja-5/trackback/

Most itt van: Home // Előadás, ESEMÉNY, Évforduló, Konferencia, VIDEÓK // 20 éves a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma