20 éves a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja

Voigt VilmosSuperstitio brukenthaliana • Elhangzott  „A népi vallásosság közép-európai kontextusban – Etnológiai és folklorisztikai aspektusok” című konferencia második napján. 

 
Voigt Vilmos
Voigt Vilmos
 

A komáromi Etnológiai Központ 20 évvel ezelőtt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet részlegeként jött létre. Az évforduló alkalmat kínált arra, hogy az Etnológiai Központ kutatási prioritásainak egyik legfontosabbika, a népi vallásosság vizsgálatának időszerű kérdései megtárgyalásra kerüljenek. Az Etnológiai Központ és a Selye János Egyetem által szervezett nemzetközi konferenciára 2017. október 27–28-án, az egyetem Konferenciaközpontjában került sor. (PROGRAM)

A hat országból (Csehországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából) érkezett kutatókat a Selye János Egyetem rektora, Juhász György köszöntötte, majd Liszka József beszélt a mostani konferencia gondolata megszületésének körülményeiről, nemzetközi keretekbe ágyazásának fontosságáról.

A pozsonyi Tatiana Bužeková és a szegedi Povedák István plenáris előadása és az azokat követő vita után, a rákövetkező másfél nap alatt 18 referátum hangzott el (magyar, szlovák, cseh és német nyelven) a népi vallásosság kutatásának különféle aspektusairól. A konferencia alkalmat adott arra is, hogy a résztvevők megemlékezzenek az Etnológiai Központ megalapítása 20. évfordulójáról is.

Az előadásokat a feldolgozás sorrendjében tettük közzé.

További hasonló témájú videók