130 éves a gramofon

Berliner tíz évvel később állt „nemes bosszút”, amikor feltalálta az Edison szerkezetét rövid idő alatt kiszorító gramofont. Legjelentősebb újítása az volt, hogy a sérülékeny viaszhengert vékony cinklemezzel helyettesítette, amelyen a tű nem függőleges, hanem vízszintes mozgást végzett. Ezzel nem csak jobb minőségű hangot sikerült elérnie, de kiküszöbölte az Edison-féle fonográf tűjére ható gravitációs torzítást is. A gramofonban a hangszedő tű pár centiméter átmérőjű fém- vagy műanyag membránt mozgatott, a membrán által keltett hanghullám a csőszerű hangszedő karon és a tölcséren jutott a szabadba.

Berliner tett még egy, gyakorlati szempontból legalább akkora jelentőségű felfedezést: megalapozta a hanglemezgyártást. 

 

Berliner sokáig azt hihette, hogy a gramofon és a barázdás hanglemez mellé a mikrofon is felkerül találmányainak listájára. A feltaláló 1876-ban szabadalmaztatta az újonnan feltalált mikrofonját, amelyet Alexander Graham Bell a frissen megalkotott telefonkészülékéhez meg is vásárolt. Berliner eszközének értékét jól mutatja, hogy Bell annak szabadalmáért nem kevesebb mint 50 ezer dollárt (ami mai értéken több mint 1 millió dollárt jelent) fizetett.

Berliner ősmikrofonjában egy vékony fémlemez és egy széntömb található, amelyek között a teret egymással lazán érintkező grafitszemcsék töltik ki. A hanghullámok által rezgésbe hozott lemez összenyomja a grafitszemcséket, így a mikrofon ellenállása, ezáltal pedig az áramkörbe kötött telep árama a hangrezgéseknek megfelelően változik. A változó hangfrekvenciás áram képezte a felhívott telefon hallgatójában a hangrezgéseket. Ehhez hasonló mikrofonokat gyártott az az Egger és Társa cég a századfordulón Budapesten, amelyből később megalakult a Tungsram.

Berliner azonban nem sokáig örülhetett a jó pénzért eladott szabadalmának, azt ugyanis az amerikai legfelső bíróság 1892-ben megsemmisítette és kimondta: Thomas Edison találta fel a szénmikrofont. A hivatalos végzés ellenére sem fedi ez a teljes valóságot, mivel az életében több mint ezer szabadalmat bejegyeztetett amerikai zseni „csak” továbbfejlesztette Berliner eszközét, amit viszont David Edward Hughes gondolt tovább. A walesi fizikus újítása nagymértékben növelte Bell recsegő telefonjának érzékenységét.

Berliner érdeklődése később a repülés felé fordult, repülőgép-motorokat tervezett, fia pedig felügyelete alatt már 1919-ben működőképes helikoptert épített. Sikeres kampányt folytatott a nyers tej ellen is, a pasztörizálás elterjesztéséért vívott küzdelme szó szerint sok életet mentett meg.