Elhunyt Harry Dean Stanton

91 éves korában meghalt Harry Dean Stanton. Az amerikai színész 250 filmben játszott, köztük a Keresztapa 2. részében, az Alienben, vagy a Párizs, Texasban. Játszott a Twin Peaks-sorozatban, és a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem mozifilmben. A rendezők közül a többi között együtt dolgozott David Lynch-csel, Ridley Scottal, Frances Ford Coppolával és Wim Wenders-szel.

Utolsó, főszereplésével készült filmje, a Lucky, egy 90 éves ateista férfi spirituális utazását ábrázolja. A filmet két hét múlva kezdik vetíteni az Egyesült Államokban, Európai mozikban decembertől látható.

A New York Times még ’78-ban írta róla, hogy „valahogy megvan az a képessége, hogy minden, amit csinál, azonnal hitelesnek tűnik”, és Rogert Ebert, a rettegett kritikus is csak annyit mondott róla, hogy ő a két karakterszínész egyike, akinek a jelenléte garancia arra, hogy az adott film „nem lehet teljesen rossz”.

Legemlékezetesebb filmjei:
Párizs, Texas
Wim Wenders filmjében Stanton egy csendes, rejtélyes, szomorú idegent alakít, aki céltalanul kódorog a sivatagban, míg össze nem esik. Testvére érte jön, és elkezdődik a hosszú, furcsa hazaút, amelynek tétje, hogy Travis, a főszereplő visszatalál-e az életbe. Vagy inkább az, hogy az élet visszatalál-e hozzá.

Krisztus utolsó megkísértése

Martin Scorsese a katolikus egyház által érthetetlen és korlátolt módon megtagadott filmjében egy alternatív Krisztus-történetet vezet le, amelyben a megváltó inkább áldozat és a szerepe ellen küzdő dühös kisember, mint próféta, egészen addig, amíg össze nem áll neki a kép. Stanton Pál apostolt játssza mindenféle pátosz és manír nélkül.

Alien

Harry Dean Stanton egy házsártos, mogorva mérnököt alakít, akinek elege van az egészből. Ridley Scott rendező megértette azt, amit nagyon kevesen: a jó horrorfilm csak nagyon erős, hús-vér karakterekkel működik. 

The Straight Story – Igaz történet

David Lynch filmje egy idős farmerról szól, aki megtudja, hogy bátyja szívrohamot kapott, felkerekedik hát, hogy átszelje Amerikát, és meglátogassa. A baj az, hogy egyetlen járműve egy traktor, úgyhogy nincs mese, ezzel vág neki. Stanton nem fő-, hanem mellékszereplő, annyira, hogy csak egy-két percig látni, ez az egy-két perc viszont nagyon-nagyon fontos.

Lucky

Stanton élete szerepe. Hiába 91 éves, hiába érezni, hogy valószínűleg ez az utolsó: ilyen megindító és őszinte alakítást alig látni. 

____________

Fotó: MICHAEL NELSON
Forrás: Euronews, NLCafé