Szekérfesztivál 2017 Budapesten • Jóga és mantra

Budapest legszínesebb indiai karneválja június 24-én, szombaton, az Andrássy úton át a Városligetig haladt. A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése nyugaton.

Az indiai Puri városából származó hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot (a név jelentése: az Univerzum Ura) egy hatalmas szekéren díszes felvonulás keretében végighúzzák az emberek a városon. Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orissza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként nyugaton is útjára indult, s azóta meg is honosodott, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül sokan kísérik a menetet.
A résztvevők díszes menetben húzhatták az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladtak. A Városligetben családias, zöld környezetben változatos fesztiválprogram zajlott. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kaptak a jógikus programok. Emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várta a vendégeket.

Pálszegi Tibor kisfilmje az idei fesztiválon készült:

______________________

„A Szekérfesztivál egy összetett és mély lelki jelentőségű ünnep, ahol minden mozzanatnak, minden elemnek szimbolikus jelentősége van. Isten különleges formája, amelyet az élőlények iránti szeretete hat át, a szekér húzására szolgáló kötelek, amelyek a kapcsolatot jelképezik Isten és ember között, a kötelek húzása, amely a karmánk alól való felszabadulást szolgálja, a színek, az illatok, a táncok és a dallamok mind egy régi-régi történetet mesélnek el újra és újra. Miért? A pazar felvonulás az emlékezést szolgálja, az emlékezést arra a misztikus forrásra, ahonnan minden élőlény ered. Az ősi indiai-védikus bölcsesség szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha feltárja, felkutatja, megismeri és kapcsolatba lép ezzel a forrással, közvetlenül az önvaló megismerésén, az önismereten túl.”

https://youtu.be/gzlZEJrZ_TQ

_________________

„A boldogságot külső élményekben és ingerekben keressük, pedig valójában bennünk rejlik és könnyedén elérhető. A teljes lelki elégedettséghez olyan erőforrást kell találnunk, amely kiapadhatatlan, és ezzel csordultig megtölteni magunkat. Akkor automatikusan kilazulnak a hétköznapi, anyagi dolgoktól való függőségeink csápjai. A vágyak elviselhetővé válnak, az elménk stabilizálódik. Ezt szolgálja a mantrameditáció, amelyet a Védák javasolnak, és ezt szolgálja maga a jóga is, amelyet bár ma egy kellemes sportágként ismerünk, valójában az egyén és a Legfelsőbb összekapcsolódását szolgálja a test legyőzésén keresztül. A jóga egyszerre a test és az elme sportja. Rugalmassá és egészségessé teszi a testet és kiegyensúlyozottá mentális működésünket, de legfontosabb sajátossága más mozgásformákkal szemben az, hogy lelkileg tölt fel. A jóga szó jelentése: összekapcsolódás. Hát nem csodálatos, hogy az életben minden, de minden a kapcsolódási képességünk kiteljesedésén múlik?”

___________________

A nyári napforduló napja a Jóga Világnapja is egyben. Az idei, 24. magyarországi Szekérfesztivál témája a Jóga és mantra volt, vagyis az összekapcsolódás művészete és technikái.

„Az eredeti indiai tradíció követői szerint a világban tapasztalható különféle társadalmi, politikai konfliktusok, háborús és vallás ellentétek mind-mind abból fakadnak, hogy nem értettük meg: mindannyian ugyanolyan lelkek vagyunk, akik ugyanahhoz a forráshoz kapcsolódnak, Istenhez, nevezzük bármilyen néven is. Hétköznapi ügyes-bajos dolgaink közepette hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a forrást, belefeledkezni a saját életünkbe, gondjainkba, a többi embert tőlünk különbözőnek, távolinak érezni. Az összekapcsolódás képességének hiánya végül ahhoz vezethet, hogy idegenekké válunk egymás számára, elveszítjük empátiánkat és toleranciánkat mások felé és szenvedésük láttán elfordítjuk a fejünket. Lehet, hogy minden nehézségünk saját belső feszültségünkből fakad? A jóga és a mantrameditáció segít önmagunk legyőzésében és az elégedettség elérésében. A Városligetben tartandó India fesztiválon nemcsak az ősi India kultúráját és művészetét, hanem szellemi bölcsességét is mélyrehatóan megismerheted. India békéje és színes forgataga egyetlen napra Budapesten is megelevenedik.”