52. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

Michael Showalter amerikai filmrendező The Big Sick című romantikus komédiájának ünnepi vetítésével, amely a nagy sikerű film európai bemutatója is lesz egyben, megkezdődik péntek este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 52. nemzetközi filmfesztivál.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjén kilenc nap alatt mintegy 70 ország alkotóinak több mint 170 filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 8-án tartják. 

A fesztiválra idén is számos ismert filmes személyiség érkezik Karlovy Varyba. A nyitógála díszvendége James Newton Howard, a Micsoda nő!, Az éhezők viadala és számos más sikerfilm zeneszerzője lesz. A nézők találkozhatnak többek között Casey Affleck Oscar-díjas amerikai színésszel, Uma Thurman Golden Globe-díjas amerikai színésznővel és Jeremy Renner amerikai színésszel is. Mindhárman megkapják Jiří Bartoska fesztiválelnök különdíját.

Életműdíjat idén három külföldi filmes kap. A világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásért járó Kristály Glóbuszt James Newton Howard, Ken Loach brit filmrendező és a szintén brit Paul Laverty forgatókönyvíró veszi át személyesen.

A játékfilmes versenyprogramba idén 12 alkotás kapott meghívást. Ezek felének bemutatója nemzetközi premier lesz. A győztesnek a Kristály Glóbuszon kívül 10 ezer eurós pénzjutalom is jár. A dokumentumfilmek külön versenyeznek két kategóriában: a félóránál rövidebb és az ennél hosszabb filmek közül kikerülő két győztes alkotás a Kristály Glóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalmat kap.

A szemle idei újdonsága, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel több filmet a fesztiválmozik mellett néhány nyugat-csehországi város mozijaiban is bemutatnak. Ilyen vetítések lesznek például a közeli másik neves fürdővárosban, Mariánské Lázně-ban is.

A fesztivál fődíját tavaly az Ernelláék Farkaséknál című, Hajdu Szabolcs rendezte magyar film kapta.

Karlovy Varyban az idén bemutatják Kristóf György kassai származású magyar rendező szlovák–magyar–cseh koprodukcióban készült Out című játékfilmjét is. A filmben két neves szlovákiai magyar színésznő, Bárdos Judit és Bandor Éva is játszik. 

 

______________________

(Források: Bumm; YouTube)