Iskolabuszok, de milyenek?

školské autobusyHosszú vajúdás után itt van talán az első, államilag finanszírozott iskolabusz. A vajkai és nagybodaki gyerekeket fogják Doborgazra vagy Dunacsúnba szállítani. Peter Plavčan oktatási miniszter azt mondta, hogy ez a projekt hozzájárulhat a szlovákiai oktatási reformhoz. A miniszter szerint a szlovákiai iskolabusz projekt annyiban hasonlít az amerikai verzióhoz, hogy a gyerekek többnyire a lakhelyüktől nem messze felszállnak a buszra, és az iskola előtt szállnak le. Hazafelé a buszsofőr megvárja ezeket a gyerekeket az iskola előtt, és elviszi őket a lakhelyükhöz közeli állomásra vagy közvetlenül a házuk elé. A kisbuszok működtetését a belügyminisztérium koordinálja közbeszerzésen keresztül; az oktatási minisztérium pedig 7,5 millió euróval járul hozzá a projekthez.

Sokan attól tartanak, hogy az iskolabuszok tovább gyengíthetik a falusi kis iskolák helyzetét, elszívva a gyerekeket a nagyobb iskolákba. 

„Itt van az idő, hogy elindítsuk a pilot-projektet, leteszteljük és utána ajánlani tudjuk a többi községnek is.” (Érsek Árpád közlekedési miniszter)

Mindenesetre, ha az amerikai iskolabuszok példáját vesszük alapul, akkor maga az iskolabusz projekt csak részmegoldás. A gyerekek buszoztatásának jogi feltételeit is meg kell teremteni. Ott, ahol ez a projekt államilag támogatott, a közlekedési szabályok is úgy alkalmazkodtak a rendszerhez, hogy a legnagyobb biztonságot garantálják a gyerekeknek.  Maguk a szállító eszközök sem egyszerű tömegtermékek, hanem erre a célra tervezett speciális biztonsági megoldásokkal ellátott járművek.   

American School Bus Council

http://www.bumm.sk/..doborgazra-es-dunacsunba-indulhatnak

http://parameter.sk/…duboroghet-doborgazi-kiserleti-projekt

http://ujszo.com/online/kozelet/2017/02/25/iskolabuszok-a-csallokozben

További hasonló témájú videók