Márai Sándor (1900–1989)

Márai Sándor„Sem életében, sem halála óta senki se vitatta, hogy a mi évszázadunk magyar irodalmának egyik legjelentékenyebb alakja.”* 1989. február 22-én hunyt el San Diegóban (Kalifornia, USA).

A családjának hagyatkozó magánembert halljuk a felvételen, amely 1967. február 21-én készült. Nem sokkal ezután Máraiék visszaköltöztek az Egyesült Államokból Olaszországba.

„A Márai-film bemutatásának 3. évfordulója alkalmából a KrálikTV is közzzéteszi e kivételes alkotást köszönhetően Ondová Reiter Flóra projektmenedzsernek. A film a HUSK CBC projektcsalád keretén belül jött létre a Márai örökségét őrző budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és Kassa, Európa Kulturális Fővárosa (2013) jóvoltából. Flóra elmondása szerint ez a film azóta is egyedi és Márai Sándorról se szlovák produkció, se szlovák–magyar koprodukció nem készült.
A Széllel szemben című magyar–szlovák koprodukció Enyedi Ildikó és Martin Štelbaský filmrendezők közös munkájának a gyümölcse. A film 53 percben mutatja be Márai Sándor életét, szülőföldjét, otthonait, gondolatait és ragaszkodását a magyarságához, Kassához.
A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel a kassai bemutatót Budapesten is megismételték, nem véletlenül a Szabadság napján köszönhetően Mészáros Tibornak, a projekt kurátorának, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársának, akit 1988 óta Márai-kutatóként is ismer a szakma és a közvélemény.
Nézzék meg a filmet, érdemes!” (Králik Róbert, 2014)

 

______
* Hegedüs Géza: Márai Sándor

További hasonló témájú videók