Finomhangolás – Te hogyan szereted?

FinetuningMa este 19 órától ismét láthatja a hazai közönség a tavaly Avignonban nagy sikert aratott Finetuning című koncertkoreográfiát a Pozsonyban a Hviezdoslav Színházban. 16-án pedig a Budapesten a Várkert Bazárban 

lép fel a darabbal az Ifjú Szivek Táncszínház és a Hégli Dusan Company. A szeptember 24-i pozsonyi előadást ilyen vastaps követte:

Sehol máshol a világon nem épült be olyan szervesen a a Haydn féle vonósnégyes-koncepció az egyes nemzetek zenekultúrájába, mint Közép-Európában. Ez a zene vált Bartók hangszeres stílusának legfontosabb tényezőjévé is. Vonósnégyeseiben, a tradicionális hangszeres zene ritmikai-, dinamikai- és a nyugatitól gyakran eltérő harmóniavilágban érhető tetten leginkább. Hallhatóvá tette zenéjében a táncot, azt az organikus, egyedi mozgásvilágot, mely az elmúlt évszázadok során a zenével egységben csiszolódott tökéletessé.

A Finomhangolás ebből az organikus, hagyományos mozgáskultúrából építkezik. Érzések és képzettársítások szintjén beszél olyan hétköznapi, zsigeri jelenségekről, melyeket a ma embere hajlamos leegyszerűsíteni vagy feketén-fehéren látni. A darab tételei közül az első a zene és tánc, hang és mozdulat kapcsolatát mutatja, még a második tétel, tabuk nélkül nyúl többek közt, a kirekesztés, képmutatás vagy a családon belüli erőszak témájához.

Az előadás a zene ikonikus megjelenítése táncban. A koncertkoreográfia, mint új színpadi műfaj, a tánc, a mozdulat zenei formanyelvvel ötvözött képi megjelenítésében bontakozik ki. Érzésekről beszél, melyeket mindannyian jól ismerünk és melyekkel kapcsolatban időről időre mindannyiunk lelkére ráfér egy finomhangolás.

Fotó: Bartusz Réka

(Források: Színház.hu; Dusan Hegli Company; Ifjú Szivek)

RIPORTUNK Hégli Dusannal és Varsányi Lászlóval itt.

További hasonló témájú videók