Tavaszi szél vizet áraszt… – Cimbora Népdalkör

Békei Cimbora Népdalkör2014-ben sárosfai és békei jó hangú tagokból állt össze a Cimbora Népdalkör. A két csallóközi község közös kultúrcsoportjának kilenc tagja van, a legidősebb énekes 77, a legfiatalabb 36 éves. A népdalkört a közeli községekből érkezett tagok egészítik ki, egy felbári és egy csákányi énekes is erősíti a csapatot.

A népdalkör repertoárja is tükrözi a baráti kapcsolatokat: katonadalokkal, bordalokkal és aratónótákkal szórakoztatják a közönséget nemcsak a Dunaszerdahelyi járás falvaiban, hanem egyebek mellett magyarországi rendezvényeken is. A tagok hetente próbálnak, egyszer Békén, másszor Sárosfán csendülnek fel a nóták.

A népdalkör kétéves pályafutása alatt nem mindennapi sikereket ért el. A tagok nem tartottak a szakmai megmérettetéstől sem, így több hazai és külföldi versenyen is elismerték a tehetségüket. Már a megalakulásuk évében számos aranysávos minősítést nyertek. Budapesten, a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén nívódíjat kapott a csapat, a Tavaszi szél vizet áraszt népdalvetélkedőn arany fokozattal jutalmazták a munkájukat. A budapesti Kóta Országos Népzenei Minősítő Versenyről szintén arany fokozatos minősítéssel tértek haza, a szegedi Népek Tánca és Népek Zenéje döntőjében kiemelt arany fokozatot kaptak. Tavaly a Bíborpiros szép rózsa döntőjéről is arany fokozatú minősítéssel térhettek haza. Évente körülbelül hússzor állnak színpadra. Legutóbb Sárhidán, előtte pedig a sárosfai falunapon hallhatta őket a közönség. Legközelebb augusztus 20-án Sárosfa testvértelepülésén, Mezőtúron lép színpadra a Cimbora Népdalkör. (Szöveg forrása: Új Szó Online)

__________________

A Tavaszi szél vizet áraszt… országos népdal- és népzenei versenyt 2016. november 26-án tartották a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központban, a Minority Polgári Társulás szervezésében. A díjkiosztón a magyarországi KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítését is átvehették a versenyzők az arany, ezüst, illetve bronzsávos besorolás mellett.

További hasonló témájú videók