Meghalt Leon Russel zenész

Leon Russel74 éves korában vasárnap elhunyt Leon Russell zenész a Tennessee állambeli Nashville-ben. Zenéje a gospelalapú, déli, zongora boogie-rock, a blues és a country elemeiből építkezett.  
 

Leon Russell négyéves korától tanult zongorázni, majd baritonkürtön játszani. A középiskola után Jerry Lee Lewis szerződtette bandájával együtt, hogy kísérjék őt. Leon Russell nevét a hetvenes években ismerte meg a világ. 

Egy születési rendellenesség miatt jobb keze kicsit lassabban reagált. A fáziskésés tudatosabb játékra késztette, a kettősség erősen hatott Leon Russell stílusára. Pályafutása során Russell 35 lemezt készített, legismertebb száma az A Song For You című dal. Ezt sok zenész feldolgozta, így a Carpenters, a Temptations, Neil Diamond, Ray Charles, Aretha Franklin és jó barátja, Willie Nelson is. Íme: 

https://youtu.be/Fm-euFpRLMg

A hosszú hajú és szakállú zenész 2011-ben nyert felvételt a rock hírességei közé, bekerült a Rock ‘n’ roll Hírességek Csarnokába. Elton John szerint Russell „gyakorolta rá a legnagyobb hatást zongoristaként, énekesként és dalszerzőként”. Évek óta betegeskedett, idén egy szívrohamot is túlélt. 
(Forrás: nlcafe.hu)