Betűvetők versenyeztek Széphalmon

kalligrafia_oA  széphalomi Magyar Nyelv Múzeuma második alkalommal rendezte meg a nyelvmúzeum „Betűvetők” elnevezésű szépíróversenyét, ahova felső tagozatos és középiskolás diákok nevezhettek. Az elődöntőben részt vevő 165 fiatalból harmincan jutottak a november 11-i döntőbe. Az első korcsoportban Csörgő Eszter, a második korcsoportban Urbán Csongor és a harmadikban pedig Üveges Eszter nyert első helyezést, remekül képviselve a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát. A zsűri – Buzogány Dezső kalligráfus; Remeczkiné Toma Kornélia főiskolai docens; és Nyiri Péter irodalomtörténész, a Magyar Nyelv Múzeumának főosztályvezetője – nemcsak a szépírást, hanem a helyesírást is bírálta a másolt szövegeknél.

Az elmúlt kétezer évben számos betűtípus alakult ki a latin betűs kalligráfiában, nem beszélve a megszámlálhatatlan variációról, amely egy adott betűtípusból korról korra, országról országra, kódexről kódexre megjelent. Közhelyesen hangzik, hogy nincs két ugyanolyan ember, de ne feledjük, rendszerint az alapigazságok válnak közhellyé, és mivel a szkriptor is emberből van, egyénisége belopakodik a betűibe, egyedivé téve minden egyes kódexet, kéziratot.

Ugyanez a helyzet a modern kalligráfiában is, ahol előbb-utóbb mindenki a saját stílusában jeleníti meg az írásokat, hacsak nem pontosan egy régi szöveg reprodukcióján dolgozik.

Aki kérdez: Urbán Csongor

Gratulálunk, Csongor!!!

További hasonló témájú videók