Új dékánja lesz a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karának

Bárczi Zsófia„A dékánválasztás mindig kiemelten ünnepélyes esemény egy kar életében” – mondta Dr. László Béla egyetemi tanár, a Közép-európai Tanulmányok Karának alapító dékánja a KeTK akadémiai közösségének ülésén, ahol az új dékánjelölt, Dr. Bárczi Zsófia egyetemi docensmutatta be a kar fejlesztésére vonatkozó tervezetét. Bárczi Zsófia 2012-től külkapcsolatokért és fejlesztésért felelős dékánhelyettesi pozíciót tölt be a KeTK-en, és a szerdai választásokon egyetlen jelöltként indult.

2013-ban fennállásának 10. évfordulója alkalmából videósorozatot indított a kar, a Bárczi Zsófiával készült rész.

A nagy létszámban megjelent akadémiai közösség érdeklődéssel hallgatta a délelőtt 9-től kezdődő bemutatkozó prezentációt, amely az intézmény eddigi működésének áttekintésén túl kitért a tudományos teljesítmény kérdéseire és az oktatásfejlesztés lehetőségeinek vázolására is. A tervezet ismertetését követően a kari szenátus elnökasszonya, Dr. Sándor Anna egyetemi docens nyilvános vitára szólította fel a jelenlevőket, akik hozzászólásokkal és kérdésekkel fordulhattak a jelölthöz. A közösség soraiból felszólalt többek között az egyetem rektora, Dr. Ľubomír Zelenický egyetemi tanár is, aki kérdései megválaszolása után a támogatásáról biztosította a jelöltet, valamint megköszönte a KeTK jelenlegi dékánja, Dr. Komzsík Attila eddigi munkásságát. A dékánjelöltet támogatásáról biztosította a kar jelenlegi dékánja, Komzsík Attila és a kar alapító dékánja, Dr. László Béla, egyetemi tanár is.

2015. szeptember 17-18-én Nyitrán tartották meg a harmadik Nőképek kisebbségben konferenciát, amely az Egyetemi hallgatók/pedagógusjelöltek genderérzékenyítése című projekten belül valósult meg. Bárczi Zsófia előadása Apa olvas, anya főz… Az alsó tagozatos tankönyvek nőképe Szlovákiában címmel hangzott el.

A dékánválasztás a délutáni szenátusi ülés keretein belül zajlott le. A dékánjelölt röviden összefoglalta a szenátustagok előtt a délelőtt folyamán elhangzott beszéde főbb pontjait, majd ismét lehetőség nyílt a felmerülő kérdések megfogalmazására. Végül szavazásra került sor, melynek eredményeképpen Dr. Bárczi Zsófiát választották meg a Közép-európai Tanulmányok Kara új dékánjává. Bárczi Zsófia a rektor által történő kinevezése után április 1-jétől kezdi meg dékáni tevékenységét. (pg)

Ezen a felvételen Garajszki Margit beszélget az íróval a Café Nappaliban az Irodalmi Szemle 2013/3. számának bemutatója alkalmából.

Bárczi Zsófiáról ITT, ITT és ITT.

További hasonló témájú videók