Elhunyt Andrzej Żuławski lengyel filmrendező

Sophie-Marceau és Andrzej ZulawskiHetvenöt éves korában tegnap elhunyt Andrzej Żuławski, bizarr, érzelmileg túlfűtött filmek rendezője.

A hatvanas években Andrzej Wajda rendezőasszisztenseként dolgozott, honfitársához és kollégájához, Roman Polanskihoz hasonlóan azonban ő is falakba ütközött a kommunista Lengyelországban: az 1972-es Az ördög című horrorfilmje bemutatója előtt letartoztatták, az alkotást betiltották, és azt csak évtizedekkel később, 1988-ban mutatták be. Kezdeti próbálkozásai után Żuławski Franciaországban folytatta a karrierjét.

Franciaországban a hetvenes évektől készített filmeket. 15 évig élt együtt Sophie Marceau-val, több filmet is forgattak közösen, és született egy fiuk is. Ellentmondásos művészfilmjeiről vált ismertté. Leggyakrabban foglalkoztatott színésznői: Romy Schneider, Isabelle Adjani és Sophie Marceau voltak. Összesen 16 díjat kapott különböző nemzetközi filmfesztiválokon.

Magyarországon Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok című filmje a legismertebb, melyben Sophie Marceau játszotta a főszerepet. A tekintélyes korkülönbség ellenére – huszonhat év volt köztük – tizenöt éven át éltek kapcsolatban, négy közös filmet készítettek, és egy fiuk is született.

A legfontosabb a szerelem című drámájában Romy Schneider egy pornószínésznőt játszott, azonban a legnagyobb botrányt a Birtoklás című, meghatározhatatlan műfajú, groteszk és horrorisztikus szerelmi történetével okozta. A főszerepet eljátszó, az ágyát egy polipszerű teremtménnyel megosztó Isabelle Adjaninak évek kellettek, hogy feldolgozza magában a film forgatását.

Żuławski első házassága Małgorzata Braunek színésznővel a hetvenes évek végére tönkrement, a rendező öngyilkosságot fontolgatva érkezett meg New Yorkba, Andy Warhol beszélte le arról, hogy véget vessen az életének. Zulawski az írás segítségével dolgozta fel fájdalmát, tíz nap alatt vetette papírra a Birtoklás forgatókönyvét.

Cosmos című utolsó filmje tavaly megnyerte a legjobb rendezés díját a locarnói filmfesztiválon. A metafizikai thrillerként kategorizált Cosmos-t múlt decemberben mutatták be a francia mozik. Żuławski már régóta küzdött a rákkal, amely végül a halálát okozta – közölte a Lengyel Filmművészek Szövetsége. (Forrás: Internet)