Goya-díjas a Truman és a Mustang

TrumanA spanyolok Oscarjaként is emlegetett Goya-díj a legjobb spanyol és latin-amerikai filmek elismerése. 27 kategóriában osztják ki. Az este abszolút győztesének nevét Mario Vargas Llosa perui író jelentette be.

 A katalán Cesc Gay Truman című alkotása hat jelölésből ötöt váltott díjra 2016. február 6-án. A legjobb film és a legjobb rendező címét is elnyerte.

https://youtu.be/PgqLWHB-uQM

A magyar mozikban is látható spanyol-argentin vígjáték két gyerekkori jó barát története, akik hosszú idő után ismét találkoznak. Julián és Tomás – meg egy Truman nevű kutya – együtt tölt néhány felejthetetlen napot: nevetnek, emlékeznek, sírnak és búcsúznak.

Javier Cámara megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek, Ricardo Darín pedig a legjobb színésznek járó elismerést.

Darín az első argentin színész, aki elnyerte a Goya-díjat.

– A filmek és mi, színészek nem egymással versenyzünk, mi mindannyian egy hajóban evezünk, ezért minden tiszteletem a többi jelölté. És egyúttal szeretném megragadni az alkalmat, hogy üzenjek a politikusoknak: arra kérem őket, hogy tegyenek valamit a kultúránkért – mondta a színész.

A legjobb európai filmet illető Goya-díjat a Mustang alkotója, a török-francia Deniz Gamze Ergüven vihette haza.

A film a szabadság ódája, amely lerántja a leplet az ultrakonzervatív erkölcsök uralta társadalomról. A Mustang az Oscar-szoborért is versenyez.