Kurtaszoknyás tojásszedés Bényben

Bényi tojásszedőkKülönleges télbúcsúztató szokást elevenítettek fel néhány éve Bényben. A tojásszedés több száz éves hagyományának eredetét homály fedi, annyi bizonyos csak, hogy a farsanggal és a sorozással állt összefüggésben.

„Farsang utolsó szombatján a regruták végigjárták a házakat. Megtáncoltatták a lányokat, amiért tojást, fánkot és bort kaptak, botjaikra a háziak szalonnát és kolbászt tűztek. Este nagy lakomával egybekötött bált rendeztek, ahová a lányokat és a legényeket a család idősebb tagjai is elkísérték” – mesélte Koczka Katalin, a bényi kézművesház megálmodója. Férjével, Gyulával 2004-től vezetik a helyet, ahol rendszeresen találkoznak a község lelkes hagyományőrzői. Nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatalokat is sikerült megszólítaniuk. Az elmúlt években több dokumentumfilmet is forgattak itt. Vavreczky József irányításával az aratásról és a kurtaszoknyás falvak lakodalmairól is készült filmfelvétel.

A bényiek büszkék a világon egyedülálló népviseletükre, a kurtaszoknyára. A hagyomány szerint a szoknya megrövidítését a török hódoltság alatt az esztergomi pasa rendelte el, hogy lássa a lányok és asszonyok lábát, akik parancsára a szoknya hosszát ugyan megkurtították, de a csípőnél furfangosan meghosszabbították. A farsangi tojásszedőket Bényben ma is kurtaszoknyában fogadják. Regruták híján azonban népviseletbe öltözött legénykék járják a házakat. Ezt leszámítva viszont most is minden a megszokott forgatókönyv szerint zajlik: a legények lovas kocsival járják a falut, és a vidám harmonikazenére nemcsak a fehérnépet forgatják meg, hanem a pártában maradt lányokat kifigurázó „menyasszonyt” is. (Szöveg forrása: Új Szó Online)

További hasonló témájú videók