A kenyér • Vavreczky József filmje

A kenyér. Vavreczky József filmje.Vavreczky József a kenyér hagyományos elkészítésének folyamatát kíséri végig kamerájával. A szereplők viseletben reprodukálják mindazt, amire már csak a legöregebbek emlékeznek.

  • Operatőrök: Vavreczky József és Szabó László
  • A forgatókönyvet Koczka Katalin írta
  • Rendezte: Vavreczky József

Közkívánatra újra megmutatjuk a teljes filmet. Köszönet érte az alkotónak!


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


1 Response to " A kenyér • Vavreczky József filmje "

  1. Gratlálok a “Kenyér” film rendezőjének és a szereplőknek.Külön érdem az, hogy olyan fontos hagyomány felelevenítését választották,melyre már ma csak a falusi paraszt társadalom legidősebb emberei emlékeznek és még végezni is tudnák, amennyiben erre sor kerülne. Megjegyzésem az, hogy az arató férfiak közül kifogástalanul csak ketten tudtak. Sajnos a kaszára szerelt csapófák helytelenül voltak beállítva, melynek következtében a learatott termést nagyon nehezen lehetett kévébe fölszedni. A marokszedő nőknek nem előre, de hátrafelé kellett volna haladni a learatott termés felszedése közben.Így a termés szára és feje szépen kialakította volna a kévéket. A szép sorban markokba felszedett termést szorosan egybe kell kötni kévékbe, Kb.15 kévéből készül a kereszt és még egy kévével letakarják a kereszt közepén a kalászos részt azért hogy megvédjék a termést a nedvességtől, esetleg rossz idő esetén. Egyébként kifogástalanok voltak a többi szereplők, a zene, ének – népszokások,rigmusok, a hagyományos paraszti viselet, ételek italok stb. Most 87 éves vagyok. Fiatal koromban én is gyakran arattam az arató munkásokkal falumban.

Tags: , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/08/a-kenyer-vavreczky-jozsef-teljes-filmje-kozkivanatra-2/trackback/


Most itt van: Home // Film, KULTÚRA, VIDEÓK // A kenyér • Vavreczky József filmje
Ez is érdekelheti:


© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma