Oscar 2016: a legtöbb jelölést kapott filmek

Spotlight - Egy nyomozás részletei Közeleg az amerikai filmakadémia versenyének finise. Lássuk, mely filmek indulnak a legjobb helyekről! Tom McCarthy alkotása, a Spotlight – Egy nyomozás részletei hat jelölést kapott,

egyebek mellett a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában. A bostoni pedofil papokat leleplező amerikai Boston Globe című napilap munkatársainak nyomozása mesteri módon mutatja be a tényfeltáró újságírás lényegét.

A Boston Globe Spotlight-csapata az ezredfordulón egy olyan szövevényes összeesküvés nyomaira bukkant, amely a bostoni egyházon belüli pedofil ügyek eltussolására szolgált. A szálak a legmagasabb körökig vezettek. Még maga az újság is érintett volt, ugyanis már tíz évvel korábban is voltak bizonyítékai, de akkor még valamiért fiókban maradt a sztori.

A Spotlight – Egy nyomozás részletei elnyerte az amerikai színészkamara legrangosabb elismerését, a legjobb szereplőgárda címét.

Mark Rufallo és Rachel McAdams a legjobb férfi, illetve női mellékszereplő kategóriában is hazavihet egy-egy Oscar-szobrot.

Hollywood szívesen moralizál; a pedofília témája után nézzünk körül a Wall Streeten. Adam McKay A nagy dobás című filmjének célkeresztjében a nagy pénzekkel játszók világa áll. A Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling és Steve Carell főszereplésével forgatott film öt Oscar-jelölést kapott.

A nagy dobás, amely Michael Lewis azonos című regénye alapján készült, a globális piac nyolc évvel ezelőtti összeomlását négy kívülálló szemszögéből meséli el, akik előre látták, hogy mi fog történni.

A film kíméletlenül leleplezi a pénzügyi szakzsargonnal operáló figurákat, és hiperrealista módon mutatja be a pénzügyi válsághoz vezető eseményeket.

Steven Spielberg komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy elkészítse ezt a gyönyörűen fényképezett filmet, de az egyébként hat Oscar-jelölést kapott alkotást ez nem mentette meg a banalitástól. Tom Hanks sem nyújtott különösebben izgalmas alakítást az oroszok által lelőtt amerikai kémrepülőgép pilótájának kiadatásáról tárgyaló a brooklyni ügyvéd bőrében.

A Kémek hídja című kémmozi a hidegháború legfagyosabb éveiben játszódik, és a Coen testvérek közreműködésével készült.

Mad Max – A harag útja című filmmel George Miller ismét visszatért a sorozathoz. Nem épp egy tipikus Oscar-mozi, de tíz jelölést is kapott, és mind a kritika, mind a közönség igen jól fogadta.

https://youtu.be/L_tW459UYdM

Miller filmjében van minden, ami kell: kamikaze-misztika, Walhalla és heavy metal folklór.

Írta Paolo Alberto Valenti, forrás: Euronews, YouTube

Folytatása következik.

További hasonló témájú videók