Kitartunk! (Frissítve)

PedagógussztrájkEzt üzenték ma a pedagógusok a kormánynak. 11443 pedagógus és 722 iskola lépett sztrájkba a nagygyűlés napjáig. Szolidaritásukat a szülők éppen úgy kifejezték, akár a diákok és az egészségügyi dolgozók.

A pedagógusok a minőségi oktatásért, a demokráciáért és a jövő nemzedék esélyeiért léptek sztrájkba. Szóltak a megfélemlítésről, a fenyegetésekről, amivel a pedagógusokat folyamatosan sakkban tartja a hatalom. „Milyen példát mutatunk a jövő nemzedéknek, ha nem tudunk kiállni egymásért és önmagunkért, azért, hogy munkánkhoz folytonos elodázás helyett a kormány végre biztosítsa az alapvető feltételeket?”

A szülők nevében Zuzana Fialová színművésznő szólalt fel, de ott voltak a sztrájkoló orvosok és nővérek képviselői is.

Akárcsak a pedagógushallgatók képviselője. Performance keretében bemutatták a kormány gulyását, amit nekünk főznek…

meredek oldaláról

És az egyetemisták segédletével lemérték, hogy milyen súlya van a pedagógusnak: mázsára állhatott, aki úgy érezte, nem elég „vážený”… Sok okos ember, sok bátor ember. Ha kitartanak, ha lesz elég támogatottságuk, olyan isten nincs, hogy a Robert Fico nevű kalandor még egyszer kormányt tudjon alakítani ebben az országban. Ez a tét. Meg a gyerekek jövője: hogy minőségi oktatást kaphasson mindenki.

Kiemelve a 9

A videó kissé hektikus, mert hatalmas volt a tömeg és szakadt az eső, de a lényeg látható és hallható. Nem vágtam ki belőle semmit, tekintsék dokumentumnak. A híradókban este majd biztosan megmutatják a jobban fésült felvételeket is. Este még vágok egy rövidebb összefoglalót. Hatalmas hangulat volt, érdemes volt kimenni.

A Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) január 11-én hirdette ki a sztrájkkészültséget, mivel a kormány hosszú távon ignorálja a tanárok követeléseit. A sztrájkba lépett oktatási intézmények tanulóinak szülei a sztrájk idejére a 10 évesnél fiatalabb gyermek mellé hivatalosan kiírathatják magukat gondozási segélyre (OČR), legfeljebb 10 napos időtartamra. A sztrájk ugyanis várhatóan elhúzódik.

További hasonló témájú videók