SZÍNHÁZI LÁBJEGYZET 37. – Börtönkarrier

Börtönkarrier a  Komáromi Jókai SzínházbanA Komáromi Jókai Színház internetes műsorában ezúttal az Erdeős Anna által színpadra állított Börtönkarrier című zenés vígjátékról esik szó, melyet november 20-án mutatott be a színház társulata. A harminchetedik Lábjegyzetben megszólalnak néhányan az alkotók közül, valamint nézői vélemények is rögzítésre kerültek, ízelítőt adva, hogy miként fogadta a publikum ezt az egészen új formanyelven dolgozó, szórakoztató s egyben gondolkodásra késztető produkciót.

Készítette: Majorfalvi Bálint • Fotó: Jókai Színház

  • BÖRTÖNKARRIER
  • Tauno Yliruusi, a nemrégiben elhunyt finn szerző drámai alapanyaga is fordított sémából indítja a történetet. Azt fejtegeti, hogy a börtönben nagyobb védettségben, biztonságban élhet korunk agyonhajszolt, agyonbürokratizált embere, mint szabadlábon. Hát még ha bűnöző! A komédia főhőse is minden tőle telhetőt megtesz, hogy minél hosszabb időt tölthessen börtönben, azért szökik meg a lehető legfeltűnőbb módon cellájából, majd a „civil” életben is minden cselekedetét ez a szándék motiválja. Nem rajta múlik, hogy mégsem éri el célját.
  • Ebből az alaphelyzetből indult ki a szerzőpáros Erdeős Anna, aki a darab rendezője is egyben, és Szemenyei János, a fiatal, de elismert zeneszerző, s zenés vígjátékká gyúrták az eredetileg prózai színdarabot.
  • Erdeős Anna leporolta és újraértelmezte Yliruusi történetét, metszőbbre, élesebbre fogalmazta a társadalmi konfliktusokat. Kiragadta a kicsit álmos finn világból a történetet és egy mindannyiunk számára ismerős korrupt, deformált társadalmi modellt állított, ahol a gazságnak semmi nem szabhat határt, ahol bukni csak felfelé lehet.
  • Az előadás bevállaltan Brecht Koldusoperájára asszociál. Erdeős Anna dalszövegei nem érzelgős versikék, hanem kőkemény kritikával megfogalmazott szociológiai pillanatképek, Szemenyei János zenéje, songszerű dalai Kurt Weill dalainak frissességét, dinamikáját, humorát idézik meg.
  • Az előadás formai világa is ezt a színházi stílust célozza meg. A hátradőlős, édes-bús mindentől távoli történetmesélés helyett most kénytelenek leszünk tükörbe nézni. Magunkra ismerünk-e, felismerjük-e a körülöttünk lévő hatalmi gépezet szereplőit? Vajon nekünk mit jelent a szabadság? A konfortzónát? A biztonságot? A helyzetek állandóságát és kiszámíthatatlanságát?
    „A szabadság számomra régebben a teljes akadálytalanságot jelentette – írja Hamvas Béla. – Ez persze nem szabadság volt, hanem önkény; most tudom, hogy szabadnak lenni annyi, mint biztos tudatában lenni annak, mi van, és hol van, és tudni, hogy a dolgok között miképpen kell mozogni.”
  • És Ön? Tudja, hogy kell mozogni és előrejutni a világ dolgai között? Szabadság, testvériség… és így tovább? Vagy ezek már csak egy letűnt korszak megsárgult relikviái? Ha kételyei lennének, ha netán elbizonytalanodott, tartson velünk, ha válaszokat nem is kapna – kérdezzünk együtt!

Szereposztás.

A színház legközelebbi előadásai:

ÁLSZENTEK ÖSSZEESKÜVÉSE
2015. december 2., szerda 19:00 – Pozsony; Bérletszünet
VASMACSKA FILMKLUB – MICHEL GONDRY: TAJTÉKOS NAPOK
2015. december 3., csütörtök 18:00 – Komárom; Bérletszünet
BÖRTÖNKARRIER
2015. december 5., szombat 19:00 – Komárom; Csokonai bérlet
A HÁROM KISMALAC
2015. december 6., vasárnap 15:00 – Komárom; Bérletszünet
DON QUIJOTE – A NÉZŐMŰVÉSZETI KFT. ELŐADÁSA
2015. december 7., hétfő 18:00 – Komárom; Stúdió 1. 2. 3. bérlet

 

További hasonló témájú videók