100 km magasról ereszkedett le a Falcon

Falcon 9A Falcon-9 ugyan egyszerre 11 műholdat állított sikeresen pályájára, de nem ez a szenzáció, hanem az, hogy a hordozórakéta első fokozatát függőleges landolással sikerült épségben visszahozni a földre. A SpaceX által tervezett és gyártott Falcon 9 kétfokozatú rakétát a NASA szeretné használni műholdak biztonságos pályára állítására, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátására és a Sojuz űrhajóknak a Dragon kapszulával való kiváltására.

A Falcon 9 az egyetlen olyan hordozórakéta, amit az alapoktól kezdve a XXI. században terveztek meg a maximális megbízhatóságra koncentrálva. A hordozó ma éjjel bemutatta, hogy az első fokozat képes akár száz kilométeres magasságból önerőből visszaereszkedni a földre!

Korábban hasonló sikert könyvelt el a konkurens Blue Origin a New Shepard hordozóval, de ez a konstrukció még nem bizonyított a világűrben. A jelenlegi Falcon 9 (v1.2) 15 emelet magas, azaz majdnem 50 méter hosszú. 13.150 kilogramm rakományt tud alacsony Föld körüli pályára emelni, és 4850 kilogramm rakományt tud geostacionárius átmeneti pályára juttatni. 

A hordozórakéták visszanyerése és többszöri felhasználása kereskedelmi-gazdasági értelemben új fejezetet nyitna az űrrepülésben.

https://youtu.be/3G8GJQumBFs

http://proxyponder.com/2015/12/spacex…

További hasonló témájú videók