Úton a Különös házasság

A Különös házasság a Komáromi Jókai Színházban Fotó © Jókai SzínházOktóber 23-án Tornalján, 24-én Füleken 19 órakor, november 3-án 11 órakor, 4-én 11 és 19 órakor Dunaszerdahelyen adják elő a Komáromi Jókai Színház művészei Mikszáth Kálmán híres regényét, melyből Závada Pál készített nagyszerű színpadi adaptációt.

Szereposztás:
Buttler János gróf – Tóth Károly e.h.
Dőry István báró, főszolgabíró – Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Dőry Mária, a lánya – Bárdos Judit
Horváth Piroska, Buttler menyasszonya – Drága Diána m.v.
Bernáth Zsiga, Buttler barátja – Szabó Viktor
Medve Ignác, orvos – Horányi László m.v.
Szucsinka plébános – Mokos Attila
Fischer érsek – Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Horváth Miklós, Piroska apja – Skronka Tibor
Vidonka ezermester – Olasz István
Fáyné, Buttler nagynénje – Holocsy Krisztina
Madame Malipau társalkodónő – Tar Renáta/Bandor Éva
Pereviczky ügyvéd – Majorfalvi Bálint
Jeszenka pandúr – Bernáth Tamás

Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
Hangtechnikus: Görözdi Szilárd
Fénytechnikus: Rózsás Szilvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkes: Tóth Simona
Kellékes: Orbán Katalin

Díszlettervező: Valló Péter m.v.
Jelmeztervező: Gadus Erika m.v.
Zene: Melis Lászlò m.v.
A rendező asszisztense: Balaskó Edit
Rendező: Valló Péter m.v.

Mikszáth Kálmán híres regénye, melyből Závada Pál készített nagyszerű színpadi adaptációt a XIX. század első éveibe kalauzol minket. A nyári szabadságát töltő Buttler János grófot, Dőry báró arra kényszeríti, vegye feleségül a helyi plébános által megejtett lányát, így leplezve a család becsületén esett foltot. Buttler akárhogy tiltakozik, s fogadkozik, hogy ő már eljegyezte Horváth Piroskát, szomszédjuk leányát, a csábító pap összeadja őket. Így indul a történet…
Buttler pert indít a házasság érvénytelenítésére. Az ügy azonban túlnő a szereplőkön: az egyház a papi botrány leplezése, a magasabb társadalmi körök pedig a Dőry család érdekében kísérlik meg rávenni Buttlert a helyzet elfogadására. A gróf azonban kitart szándéka mellett. Ám a lefizetett tanúk ellene vallanak, s a szentszék a házasságot érvényesnek nyilvánítja… Hiába van a grófnak pénze, rangja, kapcsolatai – ez már kevés ahhoz, hogy igazságát érvényre juttathassa. „Szomorú, hogy a hadihajón – amelyet el kellett süllyesztenünk, mert rajta voltak az ellenségeink – rajta volt az ön búzája is…“ – zárja le végül az ügyet Fischer érsek.
Buttler Jánosnak ezek után nincs több választása, elfogadni a társadalom által ráerőltetett igazságtalanságot, vagy…?
Mikszáth regénye nem csupán egyházellenes vádirat, hanem arról a mechanizmusról vall nagyon pontosan, ahogy az igazság eltusolását intézik bizonyos szervek és intézmények, ahogy kéz-kezet mos alapon elferdül, eltorzul egy helyzet… Sajnos a XIX. század óta ez a módszer nem sokat változott, az állami, egyházi, hatalmi összefonódásokkal szemben az egyén igazsága óhatatlanul elbukik.

Majorfalvi Bálint videói

További hasonló témájú videók