Meghívó Finta Gergely orgonahangversenyére

Finta Gergely a Deák téri Evangélikus templomban játszik, 2014Szeptember 20-án, vasárnap 18 órától a somorjai Nagyboldogasszony templomban orgonahangversenyt ad Finta Gergely, a budapesti Deák téri evangélikus templom orgonistája.Orgonatanulmányait Trajtler Gábor, majd Baróti István irányításával kezdte. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Gergely Ferenc volt a professzora. 1993-ban szerzett kitüntetéses orgonaművész-tanári oklevelet.
1996-ban a Dobszay László vezetésével újraindított egyházzenei szakot is elvégezte. Németországban Uwe Karsten Groß vezetésével ösztöndíjas tanulmányokat folytatott a Herfordi Evangélikus Egyházzenei Főiskolán. Számos mesterkurzuson vett részt itthon és külföldön. A Zeneakadémia egyházzenei mesterképzésének keretében David Titterington (Royal Academy of Music – London) orgona-osztályában végzett posztgraduális tanulmányokat.
2003-ban egyházzenéből művészeti doktori (DLA) fokozatot szerzett summa cum laude minősítéssel.
Az 1993-ban Budapesten megrendezett Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny döntőjében elismerő oklevelet kapott.
Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. Több rádió- és televízió-felvétel, valamint hat CD felvétel készült közreműködésével.
2001-ben tervei szerint épült fel a békásmegyeri evangélikus templom orgonája.
1994 óta tanít a Weiner Leó Zeneiskolában és az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, melynek egyházzenei tanszékét 2001 óta vezeti. Több mint húsz évig volt a Budapest zuglói evangélikus gyülekezet kántora.
2009 októberétől a Deák téri evangélikus templom orgonistája, a Deák téri Orgonazenés Áhítat sorozat művészeti vezetője.

J. S. Bach: Nun komm der Heiden Heiland BWV 659 korálelőjáték, Finta Gergely – orgona, hangversenyfelvétel, 2013.12.01. Győr, Szentlélek templom

A ceglédi, Magyarország első Bach-orgonáját 2014. május 25-én szentelte fel Fabiny Tamás evangélikus püspök. Az orgonát az AerisOrgona Kft. tervezte és építette.

További hasonló témájú videók