49. ONF – Zselízi Apró Kincső Néptáncegyüttes

Zselizi Apro Kincso NeptancegyuttesZselízi Apró Kincső Néptáncegyüttes a Járd ki lábom, járd ki te… néptáncmustra programban a Bodrogközi játék és tánc című összeállítással lépett színpadra. A csoport vezetői: Juhász Eszter és Juhász Sándor, tánckarvezetők Tóth Beatrix és ifj. Juhász Sándor, aki egyben a Gereben népzenei együttes vezetője.

„18 évvel ezelőtt a hagyományokra alapozva létrejött Zselízen egy olyan közösség, mely azóta felkarolta nemcsak  a helyi, hanem a régióbeli igényeket is: megismerni, megismertetni, elfogadtatni a folklórt, a népművészetet. Létrehoztunk egy szervezetet, mely felvállalta és működteti azon fiatalok csoportját, akik vonzódást, kedvet éreznek és főleg erőt, hogy apáink lassan elfeledett örökségét megőrizzék s annak folytatói legyenek.
Ennek szellemében működik a Tiszta Forrás Alap mint fenntartó szervezet mellett az Apró Kincső, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, a KSZCS és az őket kísérő Gereben népzenei együttes, melynek tagjai  az Óbudai Népzenei Iskola növendékei.
Az előadásainkat élőzenei kíséret jellemzi. A hagyományos hegedűn, brácsán és bőgőn kívül a cimbalom, furulya; az erdélyi gardon, valamint a dob is hallható a tavaly kiadott Kötődések: Mesterek és tanítványaik című albumjukon. 
Az elmúlt  tizennyolc évben jártunk Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Erdélyben, Törökországban, Olaszországban, Szicíliában, Horvátországban.
A  testvércsoportok által rendezett nemzetközi fesztiválok állandó résztvevői vagyunk. Zenészeink, táncosaink jó szerepléssel öregbítik csoportunk nevét: a Szlovák Kulturális Minisztérium által kiírt Gyermekcsoportok Országos Versenyéről  aranysávos minősítéssel és a zsűri több különdíjával tértünk haza, valamint a Saffa Sarkantyúja szlovák szólótáncversenyben arany-, és ezüstsarkantyút  táncoltak ki táncosaink.
A Táncfórum által rendezett versenyek állandó résztvevőiként: az Eszterláncon, a Felvidéki Magyar Gyermekcsoportok Országos Versenyén már harmadik alkalommal aranysávos minősítést kaptunk, a zenekarunk különdíjban részesült.
A Koreográfiai Szemle arany és ezüstsávosai, az Országos  Szólótáncverseny  aranysávosai címmel is büszkélkedhetünk. Zenészeink  a magyarországi Művészeti Iskolák Országos Versenyén több kiemelt nívódíjat nyertek el. Csoportunk részt vett a Felszállott a páva tavalyi versenyében, táncosunk Juhász Bence Zsombor az elődöntőben is kiválóan szerepelt. A Kincső 8 tagja a Fóti Népművészeti Szakközépiskola diákja, felnőtt táncosaink a pozsonyi Ifjú Szivekben, a budapesti Honvéd Tánszínházban is megállják helyüket.
Műsorainkban a Felvidék magyar tájegységeinek táncait mutatjuk be Csallóköztől a Bodrogközig, de szívesen táncoljuk gazdag nemzeti kultúránk táncait is, így őrizve azt a hagyományos kultúrát, mely – hitünk szerint – minden népnek meghatározza jellegzetes arculatát, s ezen keresztül találja meg az egyén helyét és szerepét a világ népei között.”

A Csemadok Galántai Területi Választmánya  2015. június 6-7-én Deákin rendezte meg az Országos Népművészeti Fesztivált.

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/08/49-orszagos-nepmuveszeti-fesztival-zselizi-apro-kincso-neptancegyuttes/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Fesztivál, Hagyomány, KULTÚRA, Népművészet, Tánc, VIDEÓK // 49. ONF – Zselízi Apró Kincső Néptáncegyüttes

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma