A Niagara vízesés 2015 nyarán

A Niagara vízesés 2015 nyarán

Hűsöléshez egy kis virtuális vízpermet: a Niagara vízesés nyáron és télen. Persze a bőrünkön megtapasztalni a vízcseppeket, érezni illatukat mégiscsak más lenne… 😉

  • Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik, elválasztva Ontario tartományt és New York államot. A vízesés együttes a gleccserek visszahúzódásakor formálódott, a Wisconsin-gleccseresedés végén az utolsó jégkorszakban; a víz az újonnan létrejött Nagy-tavakból vájt utat magának ide a Niagara-lejtőn át az Atlanti-óceán irányába.
  • A Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna-sziget különít el.
  • Bár nem rendkívül magas, a Niagara-vízesés nagyon széles: több mint 168 000 m³ zúdul le minden percben magas vízállás esetén, és 110 000 m³ átlagosnál. Ez a legnagyobb vízhozamú vízesés Észak-Amerikában.

A Kanadai Magyar Televízió kisfilmje

S még egy érdekesség: februárban hidegrekordok dőltek a Niagara térségében is. Az NBC drónja készítette az alábbi videót a befagyott vízesésről.

További hasonló témájú videók