1989 – A bársonyos forradalom képekben

FMK 19891989. november 17-én a prágai diákok egyszerű, akkoriban szokásos felvonulást szerveztek az 1939-ben egy náciellenes tüntetésen halálosan megsebesült Jan Opletal emlékére. A résztvevők legtöbbje diák volt, akik a fennálló államszocialista rendszer elleni rigmusokat kiabáltak. A megmozdulás eleinte békésen zajlott, délután a belváros felé vették az irányt a tüntetők. A csehszlovák titkosszolgálat (ŠtB) sikeresen beépült a diákcsoportok közé. A tüntető fiatalokat a Národní sugárúton felállított rendőrkordonnak vezették, ahol a rendőrség és a biztonsági erők megállították őket. A karhatalom szétzavarta a tüntetést, de a beavatkozást követően elterjedt a hír a rendőri erőszakról, és azt is rebesgették, hogy egy diák meghalt.

http://youtu.be/enVUirkHuuk

„Prágában a rendőrség előző napi akciója elleni tiltakozásul folytatódnak az utcai tüntetések, sztrájkba lépnek a diákok és a színházak, a színészek november 27-re általános sztrájkot hirdetnek.
November 18-án,
egy nappal a cseh és a szlovák mozgalmak előtt, Vágsellyén ellenzéki gondolkodású szlovákiai magyar értelmiségiek – többek között Tóth Károly, A. Nagy László, Balla Kálmán, Barak László, Grendel Lajos, Gyurovszky László, Hunčík Péter, Németh Zsuzsa, Öllös László, Sándor Eleonóra és Szigeti László – megalakítják a Független Magyar Kezdeményezést (FMK), amely az A. Nagy László és Tóth Károly szóvivők által aláírt első nyilatkozatában tiltakozik a prágai rendőri beavatkozás ellen, követeli a beavatkozás elrendelőinek felelősségre vonását és a letartóztatottak szabadon bocsátását.” (Forrás: Paraméter • bővebben ott!)

A prágai egyetemek néhány karán a diákok a további lépésekről egyeztettek, egyhetes sztrájkot hirdettek. A prágai színházak azonnal, a fővároson kívüliek és a pozsonyiak fokozatosan csatlakoztak hozzájuk.

November 19-én Prágában létrejött a Polgári Fórum (OF), Pozsonyban megalakult a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN). Független Magyar Kezdeményezésmni

[Lőrincz János felvételei]

18_10 fmk_1989_12_18

További hasonló témájú videók