A XVI. Kodály Napok gálája – a Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusa

Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusa

A nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusa 1998-ban alakult. Kezdetben iskolai és városi rendezvényeken szerepeltek, később kimagasló eredményeket értek el előbb gyermekkari, majd ifjúsági kategóriákban országos kórusversenyeken, mint a Csengő Énekszó, vagy a Mládež spieva. A legemlékezetesebb számukra a 2007-ben Pozsonyban megrendezett Festa Choralis nemzetközi kórusverseny, ahol két kategóriában szereztek aranykoszorús minősítést, valamint a XIV. Kodály Napok magyar felnőttkarok országos versenye 2008-ban, ahol a verseny nagydíját is elnyerték. A kórus két hangzóanyaggal is büszkélkedik, melyet fennállásuk 10. évfordulója alkalmából jelentettek meg.

A kórus alapító karnagya Orsovics Yvette, állandó korrepetítora Kolenčíková Lucia.

• • •

A Kodály Napok háromévente megvalósuló seregszemle a felvidéki kórusok legnagyobb összejövetele. Az értékelő versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából 2014. május 16-18-án Galántán, a XVI. Kodály Napok keretében rendezte a Csemadok Galántai Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, valamint a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

A versenynapon – jobb hangminőségben – rögzítettük a kórusok versenykoncertjeit. Ezeket is hamarosan műsorunkra tűzzük, még folyik a feldolgozás.

A zsűri tagjai:

  • Kertész Attila címzetes egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja (Pécs) – elnök
  • Erdélyi Ágnes énektanár-karvezető, a KÓTA – Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége a Művészeti Bizottságának tagja (Veszprém)
  • Hartyányi Judit ny. egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, karnagy (Budapest)
  • Kneifel Imre, a székesfehérvári Kodály Zoltán Ének- Zenei Általános Iskola és Gimnázium igazgatója
  • Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke (Komló)

[mappress mapid=”75″]

További hasonló témájú videók