Szíjjártó Jenő születésének 95. évfordulójára

 Szíjjártó Jenő 2014. július 17-én lett volna 95 esztendős. Az emlékét, zenei örökségét népszerűsítő rendezvények sorából kiemeljük az alábbiakat:Szíjjártó Jenő karnagyA zeneszerzőre, népdalgyűjtőre, karnagyra emlékeztek így 2011-ben a kiváló akusztikájú zsérei templomban tartott kórustalálkozón,majd az azt követő emlékoszlop-koszorúzáson. A Zoboralja női kar a zeneszerző egyik darabjával emlékezett Szíjjártó Jenőre; özvegye, Nagy Ilona, a Szíjjártó Jenő Művészi Öröksége Egyesület elnöke beszédében eddig nem ismertetett adalékokat mondott el a munkássága során a kórusszervezőt ért eseményekről. 

 

 

 

 

 

 

Szíjjártó Jenőre kopjafa emlékeztet Zsérén, ahol Kodály Zoltán és Bartók Béla egykor felmérhetetlen kincsekre leltek. Mások is gyűjtöttek itt népdalokat: Szíjjártó Jenőn kívül Manga János, Arany A. László, Ág Tibor.

Az alábbi filmet Zene és lélek – Életképek Szíjjártó Jenő zeneszerzőről címmel készítettük el 2009-ben. A filmben pályatársai, családtagjai, barátai vallanak róla és a korról, amelyben alkotott.

További hasonló témájú videók