Szíjjártó Jenő születésének 100. évfordulójára

100 évvel ezelőtt született Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy, a hazai kórusmozgalom és zeneirodalom meghatározó alakja. Az emlékét, zenei örökségét népszerűsítő rendezvények és kiadványok sorából válogattunk az évforduló alkalmából.A zeneszerzőre, népdalgyűjtőre, karnagyra emlékeztek így 2011-ben a kiváló akusztikájú zsérei templomban tartott kórustalálkozón,majd az azt követő emlékoszlop-koszorúzáson. A Zoboralja női kar a zeneszerző egyik darabjával emlékezett Szíjjártó Jenőre; özvegye, Nagy Ilona, a Szíjjártó Jenő Művészi Öröksége Egyesület elnöke beszédében eddig nem ismertetett adalékokat mondott el a munkássága során a kórusszervezőt ért eseményekről. 

Szíjjártó Jenőre kopjafa emlékeztet Zsérén, ahol Kodály Zoltán és Bartók Béla egykor felmérhetetlen kincsekre leltek. Mások is gyűjtöttek itt népdalokat: Szíjjártó Jenőn kívül Manga János, Arany A. László, Ág Tibor.

Az alábbi filmet Zene és lélek – Életképek Szíjjártó Jenő zeneszerzőről címmel készítettük el 2009-ben. A filmben pályatársai, családtagjai, barátai vallanak róla és a korról, amelyben alkotott.

Beszélgetés Dr. Tóth Árpád karnagy „…MERT TÖRVÉNY AZ ANYAI SZÓ, GRAVITÁCIÓ…” (Szíjjártó Jenő, a szlovákiai magyarság zeneszerzőjének élete és munkássága) című kötetéről a Pozsonyi Casinóban, 2012-ben. Beszélgetőpartner: Haraszti Mária kiadó. Tóth Árpád egy olyan sajátságosan szlovákiai magyar ember életművét tárja fel és elemzi, aki példakép lehetne jövő nemzedékeink számára.. 

További hasonló témájú videók