Egy skandináv humanista útja

Egy skandináv humanista útja Bjørn Cato Funnemark norvég politológussal, emberi jogi szakértővel, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosával Molnár Imre történész beszélget Martoson.

A norvégiai finn kisebbség tagja az erdélyi falurombolás idején a kisebbségekkel való bánásmódon keresztül döbbent rá, hogy itt tulajdonképpen egy kulturális örökségnek, kulturális értéknek a szisztematikus megsemmisítésével állunk szemben. Azóta megfigyelőként bejárta a világ konfliktusok tépázta területeit. Tapasztalata szerint azokon a területeken sem biztos a kisebbségek megmaradása, ahol minden joguk adott.

„Minél szervezettebben, minél határozottabban áll ki egy kisebbség a jogaiért, annál több eredményt tud elérni” – mondta a beszélgetés végén.

 

S hogy az elmúlt évtizedek nem hoztak megnyugtató fejlődést a kisebbségi jogok érvényesítése terén, annak emlékeztetőjéül álljon itt egy ősrégi jelentés a múlt század nyolcvanas éveinek végéről (277. oldal).

Érdekességeket tevékenységéről szép számmal találni  a hálón, itt egy lengyel-norvég adalék.

Bjørn Cato Funnemark munkásságából:
3 editions published in 1990 in English and held by 8 WorldCat member libraries worldwide 
S.O.S. Transylvania : a report on suppression of the Hungarian minority in Romania by Björn Cato Funnemark ( Book ) 
4 editions published in 1988 in English and held by 5 WorldCat member libraries worldwide 

Molnár Imre, dr. szociológus, történész, diplomata.
Ipolyságon született 1956. nov. 26-án. Nős, négy gyermek édesapja. A pozsonyi Komenský Egyetemen megkezdett tanulmányait két év után, 1979–1981 között a szegedi JATE hallgatójaként folytatta. 1986-ban az ELTE BTK-n diplomát, majd egyetemi doktori (1994), és kandidátusi (1998) fokozatot szerzett.
1986–1988 között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, 1988-1990 között a Magyarságkutató Intézetben, 1990-1993 között a Miniszterelnöki Hivatal Határon Túli Magyarok Hivatalában, 1993-1998 között pedig a Teleki László Alapítvány Közép-Európa Intézetében dolgozott. 1998-tól a Magyar Külügyminisztérium munkatársa. Több, a szlovákiai magyarság történelmével és a lengyel-magyar történelmi kapcsolatokkal foglalkozó cikk, tanulmány és könyv szerzője, szerkesztője. Egyetemi tanulmányai befejezte óta foglalkozik Esterházy János életművének kutatásával. Kutatási eredményeit a magyar nyelven kívül, lengyelül, szlovákul, németül és angolul is publikálta.

További hasonló témájú videók