Bíborpiros szép rózsa – Rozmaring Népdalkör Férfikara, Hárskút

Rozmaring Népdalkör Férfikara, HárskútA Rozmaring Népdalkör Férfikara, Hárskút produkciója a 2013. november 23-án Dunaszerdahelyen megtartott IX. Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjén.

A versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Művelődési Intézete főszervezőként és szakmai rendezőként kilencedik alkalommal hirdette meg. 

Csoport / Egyén: Rozmaring Népdalkör Férfikara
Település: Hárskút
Sáv: ezüst
Vezető / Felkészítő: Korintus László
Csoport fenntartója:
Korcsoport: 2
Kategória: népdalkör
Műsorszámok: Magyar Zoltán Két tornai népi énekes c. könyvéből, a tornagörgői Krankilla János és a lucskai származású Benzsuk József nótafák katonadalaiból: A hárskúti bíró levelet kapott; Itt az idő menni kell a nagy útra; Gömör megye, gömör megye, széles gömör megye; A bakának jól megy dolga, sej, semmire sincs gondja; Csúdorgónak, csavargónak tart engem az egész világ; Anyám, anyám, édeskedves anyám
Ezt vallják magukról:
A Hárskúti Rozmaring Népdalkör 1975-ben alakult. A több mint három évtizedes munkánk során sok szép sikerélményben volt részünk. Vegyes énekkarunk férfikara külön is készül az egyes rendezvényekre. Fellépéseink közé sorolható a helyi kulturális rendezvényeken és falunapokon való szereplés. Több alkalommal szerepeltünk az Édesanyám rózsafája, a Tavaszi szél vizet áraszt és a Bíborpiros szép rózsa címmel meghirdetett járási, területi és országos szintű népzenei vetélkedőn. Erről tanúskodik, hogy férfikarunk többször is bejutott az országos döntőbe. Nemzetközi fellépéseink: minden évben részt veszünk a Bogácsi nemzetközi dalos találkozón, valamint a magyarországi Hárskút testvérközség ünnepi rendezvényein. Kétévenként kerül sor a rozmaringok országos találkozójára. A farnadi és az abaújszinai találkozók után a közeljövőben a III. országos találkozóra kerül sor, amelyet a Csemadok Felsőszeli Alapszervezete rendez meg. Műsoraink összeállításánál főleg a gömöri népdalok gazdag tárházából válogatunk. 

A VETÉLKEDŐ CÉLJA:

Bíborpiros szép rózsa címmel immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz.

További hasonló témájú videók