Bíborpiros szép rózsa – Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes, Nagyabony

Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes, NagyabonyA nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes produkciója a 2013. november 23-án Dunaszerdahelyen megtartott IX. Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjén. A versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Művelődési Intézete főszervezőként és szakmai rendezőként kilencedik alkalommal hirdette meg. 

Csoport / Egyén: Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes
Település: Nagyabony
Sáv: arany
Vezető / Felkészítő: Kiss Katalin
Csoport fenntartója: Csemadok Nagyabonyi Alapszervezete
Korcsoport: 2
Kategória: népdalkör hangszeres kísérettel
Műsorszámok: Kutyakaparósi csárda; Deres a fű…; Lányok,lányok… ; Jaj,de beteg vagyok én…; Hej, Kereki,Kereki…
Ezt vallják magukról:
A népdalkör 1982-ben alakult vegyes csoportként, jelenleg a Csemadok alapszervezete mellett működik. Támogatóink: Községi Hivatal, Csemadok, helyi vállalkozók, adományozók. Megjelent kiadványaink: Ázik nem fázik – a Gyurcsó István Alapítvány füzetek sorozatban; A Csillagfürt népdalkör 30 éve – saját kiadvány és CD; Rejtett ligetek gyöngyvirágai címmel. Kapcsolataink hazai népdalkörökkel: Béke, Ekecs, Felsőpatony. Külföldi (magyarországi): Ásványráró, Écs, Nyúl, Győrújbarát, Tállya népdalköreivel. Dalanyagunk felöleli a csallóközitől kezdve a kelet-szlovákiáig terjedő dialektusokat valamint a zalai, szigetközi, somogyi, rábaközi stb. népzenei dialektusokat. Szakmai segítőink a nemrégiben elhúnyt Ág Tibor, Barsi Ernő népzenekutatók, Pálmai Márta zenepedagógus. Öt éve bővült citeraegyüttessel a csoport. Eredményeink: Aranysávos besorolás a Bíborpiros Szép Rózsa versenyen 2011-ben; Kiemelt nívódíj a Vass Lajos népzenei versenyen, Budapest 2012.

A VETÉLKEDŐ CÉLJA:

Bíborpiros szép rózsa címmel immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz.

További hasonló témájú videók