Gömöriek a Balogvölgyében, azaz toros káposzta meg lebbencs cipóban

Toros káposztaA balogvölgyiek a régióban élő emberek összetartozását erősítve hetedik alkalommal találkoztak Bátkában. Ezúttal a Gömöriek a Balogvölgyében cím alatt jöttek össze augusztus 3-án.

A találkozót 2013-ban a Balogvölgy Kistérség szervezte, melynek elnöke egyúttal Bátka község polgármestere, Mács Zoltán. Kifejtette, nagy öröm számára, hogy már sokadik alkalommal szervezik itt meg az összejövetelt. Elmondta, az idei rendhagyó volt, mert a korábbiaktól eltérően most a Balogvölgy Kistérség vállalta fel a szervezést.
„Mi gömöriek próbáljuk összefogni a kistérséget, kultúrát és ötleteket nyújtunk a közönségnek” – utalt a rendezvény címére Mács Zoltán.
A balogvölgyiek ünnepét megtisztelte jelenlétével Tiszolc város polgármestere, Peter Mináč; Rimaszombat város alpolgármestere, Rigó László; a Rimaszombati Körzeti Hivatal elöljárója Pavol Struhár; Bátka község partnertelepüléseinek képviselői: Domaháza, Elek István polgármester vezetésével, Putnokról az Irodalmi és Daloskör Szűcs Istvánnal az élen.

A Balogvölgy Kistérség 2003-ban, azaz tíz évvel ezelőtt alakult. Nyolc település tartozik hozzá: Uzapanyit, Balogtamási, Rakottyás, Bátka, Dúlháza, Zsíp, Balogújfalu, Nemesradnót. Céljuk, hogy közös cselekvési terveket hozzanak létre. Együttműködnek a Városok és Falvak Társulásával. Soraikba várják a vállalkozókat is, akik tenni szeretnének a régióért.
A szombati, augusztus 3-i nap az önfeledt szórakozásé, kulturális seregszemléé volt. 
Délelőtt a szekszárdi Toma és csapata várta játékos vetélkedőkkel a gyerekeket, felnőtteket. Máté Balázs elmondta: ügyességi, táblás játékokat hoztak, de erőpróbára is volt lehetőség. Régi történeti játékokat mutattak be, amelyeket több száz éve is játszottak már. Bebizonyosodott, akik ide kijöttek, nem vágytak vissza a számítógéphez. Szinte megállt az idő, egymást váltották a játékos vetélkedők.

Közben finom illatok szállingóztak a bográcsokból.

Az ebédet minden település maga biztosította. Volt itt ragu cipóban a rimaszécsiektől, toros káposzta az ózdi vendégektől. A rakottyásiak cseh vendégszakácsot hívtak, az uzapanyitiak halászlét, a balogtamásiak töltött káposztát, a bátkaiak ötféle bográcsost, sült kolbászt, sült hurkát, a nemesradnótiak babgulyást, a dúlházaiak kolbászos lecsót és pörköltet, a zsípiek gazdag gulyást kínáltak a látogatóknak. A főszakácsokat borral és fakanállal jutalmazták, hogy jövőre még finomabbat főzzenek. 

Délután a színpad a kistérség tehetségeié volt. A műsort Sebők Csilla, a Bátkai Alapiskola igazgatónője vezette.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2013/08/gomoriek-a-balogvolgyeben/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Falunap, Fesztivál, NAGYVILÁG, VIDEÓK // Gömöriek a Balogvölgyében, azaz toros káposzta meg lebbencs cipóban

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma