Beszélgetés Bényei Tamással a Hot Jazz Bandről

Bényei TamásHogy milyen a jazz amikor hot? A műfaj pörgő tempójáról és szédületes improvizációiról kapta a nevét. A hot jazz az 1900-as évek elejéről származik, bölcsőhelye a századforduló New Orleansa. Egy tipikus hot jazz felállásból nem hiányzik a klarinét, a harsona, de a trombita és a bendzsó sem. Sőt, akár az is megeshet, hogy egy mosódeszka is felkerül a színpadra.

 

A Hot Jazz Band Magyarország legnépszerűbb jazz-zenekara. A zenekar a két háború közti magyar könnyűzene és az amerikai jazzkorszak korai jazz, swing és dixieland dallamait dolgozza fel. A zenekar tagjai saját bevallásuk szerint arra törekednek, hogy a népszerű dallamokat korhűen, minél kiválóbb stilushűséggel csalják elő hangszereikből. Autentikus előadásmódjuk viszont nemcsak hangszerelésben, hanem Bényei Tamás énekstílusában is tükröződik, amely a  húszas, harmincas és negyvenes évek énekes sztárjainak előadásmódját idézi.

 

A zenekar pályafutása kezdete óta tizenhárom lemezt adott ki, ezek közül négy album a két háború közti magyar könnyűzenei életét eleveníti fel. Legutolsó lemezük, a Halló! Halló! 2011-ben jelent meg. A közismert magyar dallamokon, hamvadó cigerattavég és mesés Niagara-vízesés mellett Louis Armstrong, Benny Goodman, George Gershwin és Duke Ellington szerzeményei is feltűnnek a repertoárjukban.”

http://youtu.be/KA_q8qCXmkQ?modestbranding=1[mappress mapid=”76″]

További hasonló témájú videók