Testvérek, jussotok lehetne szabadság

Testvérek, jussotok lehetne szabadságGryllus Dániel – Halmos Béla – Ferenczi György és a RackajamDalok Pál levelei szerint
Zene: Gryllus Dániel. Versek: Sumonyi Zoltán

 https://vimeo.com/49103011

(Folytatás jövő vasárnap!)

ooo

Pál, aki Jézus kereszthalála után néhány évvel lett keresztényüldözőből kereszténnyé és apostollá, az I. század legeredményesebb térítője volt. Élete utolsó 16 esztendejéből 13 levelet ismerünk, köztük a legfontosabbnak tartott A rómaiakhoz, amelyben elsőként dolgozza ki a keresztény egyház csaknem teljes dogmarendszerét. Sumonyi Zoltán ebből a hatalmas életműből tizenkét verset írt, a zenét Gryllus Dániel szerezte.

„A Pál apostol c. hangversenyünket 1991-ben mutattuk be Halmos Bélával, azóta több mint kétszázszor játszottuk, legtöbbször templomokban, de előadtuk színháztermekben, művelődési házakban, ifjúsági táborokban is. A „Pál apostol” első nagyobb bemutatója a Zeneakadémia nagytermében volt. A budapesti Várszínház Refektórium termében kb. 25 alkalommal játszottunk, ezeken az előadásokon Jankovics Marcell volt az est narrátora. Nagyon fontos számunkra, hogy határainkon túl élő magyar hallgatósághoz is eljussunk. Jártunk többször Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Ukrajnában, Jugoszláviában, Szlovéniában.

Ferenczi György két éve kapcsolódott hozzánk, és az előadás ebben a formában, a Rackajam muzsikusaival kiegészülve a Győri Öt templom fesztiválon hangzott el először 2008 szeptemberében.

Az új hangszerelés új lendületet adott az előadásnak, a kétezer éves gondolatok a majd húsz éve megfogalmazott dalokban a XXI. század elejének hangján szólnak meg, ezzel is kiemelve az apostol tanításainak ma is változatlanul ható érvényességét.

Természetesen a kétszemélyes (Gryllus Dániel és Halmos Béla) változat él tovább is, az üzenet, a versek azonosak, a hangzás puritánabb, de lehet, hogy van olyan helyszín (kicsi templom, intimebb légkör…), ahol ez a stílusosabb, és magvalósítható. Örömmel játsszuk így is.

»Melyek lehetnek a siker összetevői? Először is maga a versfűzér amelyet Sumonyi Zoltán a térítő-apostol levelei alapján írt, olyan feszesen tapadva az eredeti szöveghez, hogy szinte alig van szava, amely ne Páltól származnék. … A hatás másik összetevője Gryllus Dániel kongeniális zenei leleménye.«”
(Magyar Hírlap, 1991. november, Lukácsy András)

Gryllus Dániel Kossuth-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, zenész. Általános iskolás korában tanult meg először zongorázni, majd klarinétozni, később furulyázni és citerázni.Középiskolai tanulmányait a Móricz Zsigmond Gimnáziumban végezte. 1969 őszén Mikó Istvánnal megalakította a Kaláka együttest. Versekre írt dalokat és népzenét játszottak. Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Arany János és Petőfi Sándor verseit adták elő. Egyetemi tanulmányait a BME Építőmérnöki Karán végezte 1974-ben. Első nagylemezük 1977-ben jelent meg Kaláka címmel. Bővebben itt.

Ferenczi György és a Rackajam. 

György András lelkipásztorA Somorjai Református Egyházközség presbitériuma 2004-ben a megüresedett lelkipásztori állására meghívta György András lelkipásztort, a komáromi gyülekezet segédlelkészét. A meghívott lelkipásztor 2004 október 18-án vette át hivatalt. * Teológiai tanulmányait 1996-ban kezdte az Calvin János Teológiai Akadémián, amelyet 2001-ben fejezett be az azóta Selye János Egyetem Református Teológiai Karának nevezett intézményben. 2001-től a Rév-Komáromi Református Egyházközség lelkipásztora.* 2005.  július 3-án iktatta be hivatalába Ft. Dr. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke. * Felesége Lévay Sarolta komáromi származású pedagógus. Három leány- és két fiúgyermeket nevelnek Isten iránti hálával és alázattal: Eszter, Bendegúz, Levente, Rebeka és Abigél.

További hasonló témájú videók