Arany – Egy óra Arany János verseivel. Elmondja: Kovács Ákos

„Egy óra Arany János verseivel” című előadásán Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes ezúttal versmondó színészként lépett a pódiumra és bűvölte el a széphalmi rendezvény nézőközönségét.

„Lassan 10 éve tervezem azt, hogy Arany verseiből összeállítsak egy hangoskönyvet. Hogy miért pont ő? Nagyon egyszerű. Többször elmondtam már, hogy őt tartom az elmúlt lassan 30 év legnagyobb élő magyar költőjének. Igen, a szemfülesebbek ilyenkor általában már be is tudják kommentelni az oldalamra, hogy Arany János nem él. Pedig a dolog egyszerű: nyelvében él a nemzet, s költészetében él a költő. Ez a géniusz pedig itt van most is közöttünk. ”

Idén koncertszünetet hirdetett, hogy az Arany projektjét megvalósítsa: egyik legkedvesebb költője verseiből hangoskönyvet készített, melyre már egy évtizede készül. A hangoskönyv anyagából előadói estet visz színpadra, melyet a Nemzetiben, illetve egynéhány vidéki helyszínen mutat be.

„Hatalmas sikerélmény az, amikor az ember megért valamit. Számomra először a tanáraim libbentették fel a fátylat. 15 évesen mondtam először verseket még a Fazekas tanulójaként. A Képmutogatóval kezdtem, ami talán a legbonyolultabb balladák egyike – bár ezt gyorsan kiegészítette azzal, hogy az embernek óvatosnak kell lennie. Hiszen vagy átütő erővel adja át a verseket, vagy belecsúszik egy másik helyzetbe és akkor már olyan, mintha irodalomtörténész lenne –, ami meg nem vagyok.”

Ott jártunk A Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon. Ákos a versmondáson kívül a lemezhez zongoradarabot komponált, Arany hangján pedig Blaskó Péter szólal meg, aki meggyőző, egyszerű természetességgel mondja el a költő belső monológjait.

Zongorakíséret: Szekeres László
Rendező: Szigethy Gábor
Az interjút Urbán Csongor készítette

Kovács Ákos interjú

Kovács Ákos


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/11/arany-egy-ora-arany-janos-verseivel-elmondja-kovacs-akos/trackback/

Most itt van: Home // Kultúra, STÚDIÓ, VIDEÓK // Arany – Egy óra Arany János verseivel. Elmondja: Kovács Ákos

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma