The Ekel Projekt – a Kétnyelvű Dél-Szlovákia akcióban

The Ekel ProjektA hétvégén a húsz évig romos és életveszélyes állapotban lévő ekeli vasútállomás épületét a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom (KDSZ) civil aktivistái takarították ki, vakolták be és festették újra. Mindezt 20 önkéntes bevonásával, 3 nap leforgása alatt. Ezenfelül füvet kaszáltak, páfrányt és muskátlikat ültettek, egy órát és egy padot is elhelyeztek, hogy az Önök utazását, hétköznapjait egy kicsivel kellemesebbé tegyék.

A KDSZ tagjai a kölcsönös megbecsülés és tisztelet jegyében egy élhetőbb ország, egy otthonos régió megteremtésén fáradoznak, melynek minden adófizető polgárát ugyanazok a jogok illetnek meg. Az épületre felszerelt információs tábláink, a kihelyezett menetrendek és a vasútállomás neve alatt található magyar helységnév-megjelölés is a hatályos törvények értelmében születtek (184/1999 4.§ (6) bek., illetve: 270/1995, 8. §, (6) bek.).
Bízunk benne, hogy a Szlovák Államvasutak (ŽSR), az önkéntesek fáradozásait elismerve, munkájukat megbecsülve fog eljárni és más európai országok gyakorlatának megfelelően lehetővé teszi a teljes szlovákiai magyar nyelvterület kétnyelvűsítését.

(A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom videója)

További hasonló témájú videók