Louis Wain rendkívüli élete

A macskák nagy pártfogója (BBC/Getty Images)

A 85 éve elhunyt angol illusztrátor és festő, Louis Wain antropomorfizált, nagyszemű macskáival írta be magát a művészettörténetbe. Öt lánytestvére volt, akiknek eltartása apjuk halála után az ő felelőssége lett, Louis pedig a viktoriánus Angliában különböző újságoknak rajzolt zsánerképeket és megrendelésre állatportrékat gyártott. 23 évesen elvette húgai nevelőnőjét, a frigyet pedig nem nézték jó szemmel, tekintve, hogy Emily Richardson nem volt tehetős értelmiségi, és 10 évvel idősebb is volt Louis-nál.

Felesége hamarosan emlőrákban elhunyt, de betegsége alatt örökbe fogadtak egy Peter nevű macskát, aki nemcsak Wain művészetére volt nagy hatással, hanem meghonosította az otthoni háziállattartást is.

A macskás képek erőssége épp a szatirikusságukban rejlett: az emberi jellemzőkkel felruházott, emberi tevékenységet végző macskák (szivaroznak, kártyáznak, operába járnak) állásfoglalások, amik itt egy olyan ember agyszüleményeinek hatnak, akit élete végéig áldozatnak állítottak be. Holott ennél sokkal kritikusabbnak tekinthetőek a festményei.

Wain különc volt, bohókás, nyúlszája miatt önbizalomhiányos, ugyanakkor tehetséges alkotó, akinek sajátos víziói széles körben ismertek és népszerűek lettek.

Életéről 2021-ben film készült Louis Wain elektromos élete (The Electrical Life of Louis Wain) címmel.

A film halványan utal arra, hogy egyre romló elmeállapota párhuzamban állt azzal, hogyan jutottunk el a hiperrealisztikus állatképektől a pszichedelikus macskás képeslapokig, de a Louis Wain rendkívüli élete valóban az életére fókuszál, nem az őt meghatározó és hírnevet hozó macskáira.