Kincskeresők XVIII. – Nagy Zoja Antónia és Menyhárt Laura

Nagy Zoja Antónia és Menyhárt Laura
Nagy Zoja Antónia és Menyhárt Laura

Nagy Zoja Antónia és Menyhárt Laura, az ipolyszalkai Turczel Lajos AI és Óvoda kilencedikes diákjai, Ipolyszalka élő tájháza címmel tartottak előadást a konferencián. Felkészítő tanár: Zalaba Zsófia.

A XVIII.  Kincskeresők konferenciát 2023. november 15–16-án, Galántán a Pázmány Péter Alapítvány székházában rendezték meg.

Kincskeresőka regionális értékeket kutató diákok országos konferenciája.

A konferenciára témamegkötés nélkül jelentkezhettek a gyerekek a szülőföldhöz kötődő bemutatókkal – természet- és társadalomtudományos témakörben csakúgy, mint az új, a 21. század követelményeinek megfelelő kezdeményezések, társulások vagy a hely szellemét gazdagító jeles személyek bemutatásával – vagy egyszerűen „csak” a saját családot, szülőket, nagyszülőket bemutató családtörténettel, a nagyszülők fényképalbumán keresztül – hisz ebből is kirajzolódik a regionális történelem egy-egy szelete.

A bemutatott prezentációk sok esetben megfelelnek a tudományos kutatás feltételeinek, de mivel a diákok és a felkészítő tanáraik önállóan választják ki és dolgozzák fel a témákat, előfordulhatnak kevésbé igényes előadások is.

Az országos konferencián 10 perces diákelőadások hangzanak el, melyet az előadók vetített képekkel, esetenként tárgyi emlékek bemutatásával illusztrálnak. Az előadás utáni 5 perces vitában a zsűritagokon kívül a diákok, a tanárok és az érdeklődő közönség is tehet fel a témával kapcsolatos kérdéseket, amelyeket az előadóknak röviden meg kell válaszolniuk.

A konferencia eredményei

További hasonló témájú videók