Tardoskeddi Citerások – XXIV. Országos Citeratalálkozó

Tardoskeddi Citerások
Tardoskeddi Citerások

Szatmári dallamokat adtak elő a Tardoskeddi Citerások a XXIV. Országos Citeratalálkozón. 

A zenekar gyermek citeracsoportként indult 1999-ben Szabó Ferdinand és Csikós Antal vezetésével a helyi CSEMADOK égisze alatt. Akkoriban gyakran 15 gyermek is játszott egyszerre a csapattal, persze a tagok cserélődtek. Az eredeti felállásból hárman ma is tagjai a zenekarnak. Tudásukat népzenei táborokban csiszolták Tiszakécskén, Dunaszerdahelyen, Deákin. Falunapokon, nemzeti ünnepeken, fesztiválokon és lakodalmakon lépnek fel leggyakrabban, de népzenei vetélkedőkön is megmérettetik magukat néhanapján. A Tavaszi szél vizet áraszt című vetélkedőn kaptak ezüst és arany minősítést is országos szinten. Ugyanekkor, 2016-ban a KÓTA arany minősítését is elnyerték.

Csikós Antal 2014-ben adta át a vezető szerepét Halász Biankának, a jelenlegi felállás 2022 nyarán alakult. Az utánpótlásról is gondoskodva jelenleg 23 gyermek tanul citerázni Tardoskedden a CSEMADOK és a helyi magyar alapiskola jóvoltából. Ők alkotják a Recefice citerazenekart. Remélhetőleg a már nem olyan távoli jövőben együtt fognak a színpadon állni kicsik és nagyok egyaránt.

A Tardoskeddi Citerások tagja a FELVIDÉKI citerazenekarnak, mely 2018-ban alakult több citerazenekart összefogva.

____________

Az eseményt a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya szervezte a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetével karöltve 2023. október 21-én, szombaton az érsekújvári Csemadok Házban. A citeratalálkozót Mézes Rudolf, a Csemadok nyugat-szlovákiai regionális alelnöke nyitotta meg.

További hasonló témájú videók