Kacsóh Pongrác matematikus és zeneszerző

Kacsóh Pongrác

150 éve született Kacsóh Pongrác zeneszerző, zenepedagógus, főreáliskolai igazgató-tanár.

Kolozsvárott, a Ferenc József Tudományegyetemen szerezte meg bölcsészdoktori diplomáját, ahol 1896. június 13-án summa cum laude minősítéssel természettudományi szakon végzett. Kisbarnaki Farkas Gyulánál doktorált fizikából.

Zenei tanulmányait Farkas Ödönnél, a Konzervatórium igazgatójánál végezte, majd Budapestre költözött, és 1898-tól matematika–fizika szakos gimnáziumi tanárként főleg matematikai cikkeket publikált.

Érdeklődése egyre inkább a zene felé fordult, később komponálni kezdett, elmélyedt a zeneelmélet tudományában. 1905 és 1907 között a Zenevilág című szaklapot szerkesztette, mely lapban 1904-ben elsők között méltatta az ifjú zeneszerző, Bartók Béla jelentőségét.

Ugyanebben az évben Bakonyi Károly felkérésére komponálta János vitéz című dalművét, amelynek bemutatójára 1904. november 18-án került sor a Király Színházban. Kacsoh Pongrác többször megfordult Csorváson édesanyjával (Kacsóh Lajosné), aki Bartók Bélánéval együtt fellépett a Csorvási Olvasó Egylet jótékonysági estélyén is. Elterjedt az a vélemény, hogy a János vitéz daljáték egy részét a csorvási posta épületében írta, amikor anyai nagyanyja még postamester-asszonyként dolgozott.

1909-ben Kecskeméten a Főreáliskola igazgatójává nevezték ki. Budapesten hunyt el 1923-ban, 1 nappal az 50. születésnapját követően.

Érdekességként megemlítjük, hogy a János vitézt 1968-ban bemutatta a pozsonypüspöki Csemadok. János vitéz szerepében Farkas József, Bagóéban pedig Zsernoviczky Károly állt színpadra. 

A videón az Erkel Operastúdió 2022. április 23-i előadását láthatják, amelyet az Újpesti Kulturális Központban tartottak.

Szereplők:
Kukorica János: Matyó Márió
Iluska: Mitrasca Rebeca Astrid
Bagó: Tarnai Dávid
Francia királylány: Szarvas Tünde
Francia király: Sebestyén Pál
Mostoha: Bagosi Orsolya
Strázsamester: Pásztor Péter
Bartolo: Rataj Brúnó
Csősz: Baraksó Zoltán Levente
Lányok/ tündérek: Koren-Karczub Tímea, Boros Petra, László Anna, Módis Dóra, Ludányi Melinda, Ludányi Katinka, Tavaszi Tímea

Zenei felkészítő/ korrepetítor: Mezei Pál
Rendező: Szabó-Szilágyi Éva
Felvétel: Veszprémi Gábor