IDŐ A CSENDBEN 

IDŐ A CSENDBENA felvétel az IDŐ A CSENDBEN – Lőrincz Zsuzsa és In Memoriam Dúdor István című kiállítás megnyitóján készült az 1727 és 1778 között épült egykori somorjai paulánus kolostor, a Korona felújított dísztermében.

A tárlat 2023. december 31-ig látható, fő támogatója a CZ Slovakia. A kiállítást Bódis Antal, a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola diákjának előadása nyitotta meg. Közreműködött Dráfi Mátyás.

Lőrincz Zsuzsa grafikus, illusztrátor

A zebegényi Szőnyi István nyári szabadiskolában tanult 1970-ben és 1972-ben. A prágai Képzőművészeti Akadémia növendéke volt 1979–1985 között. Mestere: Ladislav Čepelák. Prágában él. Grafikái megjelentek több prágai albumban. Festészettel, szobrászattal is foglalkozik. Egyéni és csoportos tárlatokon mutatta be munkáit Pozsonyban, Prágában, Komáromban, Dunaszerdahelyen és Budapesten.

Dúdor István

A XX. század végi festészet egyik meghatározó egyénisége a dereski születésű, tragikus sorsú Dúdor István. A 70-es évek végétől haláláig mintegy húsz éven keresztül inspirálóan hatott a szlovákiai magyar művészeti életre. Egész életében ragaszkodott közvetlen szülőföldjéhez, de a hétköznapjait intenzíven, nagyon sokat utazva Prága-Pozsony-Budapest között élte le. Munkáit életében nem akarták elismerni, a „számkivetett művész” típusa, akinek kizárólag csak a művészetben való hite és mély meggyőződése számított. Nagyon sokszor nevezik őt egyik műve után „A földre zuhant gömöri Ikarosz”-nak.

További hasonló témájú videók