Szürreális, hipnotikus és friss: Entropia

EntropiaEntropia. Egy fiatal nő három lehetséges valósága. Három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, mely mindhárom világ között képes átjárni, megnyit egy portált, melynek következtében a lányok képesek kilépni a saját közegükből és el tudnak indulni egymás felé.

„…a létező legszínesebb módon, egy disztópikus álomvilágban gondolja tovább a női szerepek kérdését. Három különböző ösztön szerint élő nő fellázad és újra egymásra talál egy futurisztikus világban, ahol a modern rendszert légylárvák sokasága tartja életben. Vajon ők egy nő három felé szakadt személyisége? A vásárlásba beleőrülő, a természetbe visszatérő és a futurisztikus rendszer rabszolgája három olyan szerep, aminek a nőknek nap mint nap meg kell felelniük? Ahány néző, annyi értelmezés, többek közt ezért is izgalmas az Entropia…”

A történet konfliktusa szerint egyik karakter sem bír boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság frusztrációt szül.

A tízperces Entropia forgatókönyvét is Buda Flóra Anna jegyzi. A kisfilm dramaturgja Ruttkay Zsófia, vágója Gorácz Vanda, zenéjét és hangdizájnját Matos Gergely szerezte, producere pedig Fülöp József. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a MOME produkciójában készült.

A rendező, Buda Flóra Anna 2018-ben diplomázott a MOME animáció mesterszakán Entropia című kisfilmjével. Nevére akkor figyelt fel a közönség, amikor 2019-ben bejutott a 69. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába, ahol elnyerte az LMBTQ alkotásokat díjazó Teddy-díjat. A zsűri így jellemezte a filmet:

„Szürreális, hipnotikus és friss. Egy szórakoztató rövidfilm a szexualitás és a queer kapcsolatok felfedezéséről. Az animációs újhullám egyik darabja, mely merít a sci-fi és a hagyományos magyar animáció elemeiből.”

Az Entropiát több mint 110 fesztiválon vetítették, a Berlinale Teddy-díján kívül elnyerte többek közt a New York-i Dumbo Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, a szintén amerikai GLAS fesztiválon a zsűri különdíjjal jutalmazta, a BuShón pedig a Diákzsűri szavazta a legjobb animációnak. A film szerepelt többek közt a Friss Húson, a cseh Anifilmen, a zágrábi Animafesten, a francia Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon és az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon is.

A jelenleg Franciaországban élő animátor azóta idén elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát „27” című művével. Erről bővebben ITT olvashatnak.